Simović i Altmajer potpisali Sporazum o partnerstvu u administraciji

Altmajer je istakao da Njemačka smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju dobiti perspektivu ulaska u EU
756 pregleda 0 komentar(a)
Altmajer i Simović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Altmajer i Simović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i njemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer potpisali su danas u Podgorici Sporazum o partnerstvu u administraciji između crnogorske i njemačke vlade uz, kako je saopšteno iz Vlade, obostranu ocjenu da su posjeta njemačke delegacije i potpisivanje Sporazuma potvrda podrške Njemačke reformama u Crnoj Gori.

„Današnja posjeta je jasna potvrda o zainteresovanosti Njemačke za crnogorsko tržište i priznanje Vladi Crne Gore da je stvorila atraktivan, i stabilan investicioni okvir. Dobri ekonomski odnosi su uvijek podrška dobrim političkim i savezničkim odnosima, a upravo su takvi odnosi između naše dvije države. I ovom prilikom ističem zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, i koristim priliku da ponovim da je neupitna posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse sa jedne, odnosno kriterijuma i uslova za članstvo u EU sa druge strane. Posebno smo istakli očekivanje da, imajući u vidu snagu njemačke privrede, njen značaj za globalnu ekonomiju, ali i važnost prisustva Njemačke na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori, Njemačka bude među najznačajnijim investitorima u Crnoj Gori“, rekao je Simović na konferenciji za medije sa njemačkim ministrom.

Altmajer je u izjavi za javnost ponovio da je njegova današnja posjeta rezultat posjete premijera Duška Markovića Berlinu prije pola godine i tadašnjeg njihovog dogovora da dvije države pokrenu konkretne korake na jačanju saradnje.

„Podržavamo napredak Crne Gore proteklih godina i transformaciju njene privrede, vladavinu prava i osiguravanje tržišne ekonomije. Tu podršku smo željeli da istaknemo ovom posjetom“ – rekao je ministar Altmajer dodajući da je Crna Gora najviše napredovala u procesu priključenja Evropskoj uniji. Ministar je dodao da naša zemlja ima podršku SR Njemačke u zatvaranju pregovaračkih poglavlja i otvaranju jedinog preostalog, neotvorenog, poglavlja – 8 Konkurencija. „Optimista sam u tom pogledu“, rekao je Atlmajer.

Govoreći o državama našeg regiona, Altmajer je ponovio na konferenciji za medije da Njemačka smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju dobiti perspektivu ulaska u Evropsku uniju.

„U vezi sa tim smo razočarani, kao i naši domaćini, da Evropski savjet nije odobrio početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To nas je pomalo razočaralo“, kazao je on.

Njemački ministar je, kako je saopšteno iz Vlade, najavio otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji i ocijenio da bi ideja o posjeti naših mladih preduzetnika Njemačkoj ojačala veze dviju država.

Odgovarajući na pitanje njemačkih novinara o energetskoj politici naše zemlje potpredsjednik Simović je rekao da je naše strateško opredjeljenje energija iz održivih izvora i da nam je tu Njemačka odnosno politika njene savezne vlade nama „veoma jasna inspiracija“.

„Već danas možemo iskazati jedan dobar primjer iz Crne Gore da smo u periodu od 24 maja do 2. juna, dakle tih deset dana, cjelokupne energetske potrebe Crne Gore zadovoljavali iz obnovljivih izvora energije“ – rekao je potpredsjednik Simović. Dodao je da već sada možemo da najavimo velike projekte dobijanja energije iz obnovljivih izvora. „To su najbolji dokazi i indikatori da Crna Gora želi dostizanje tog cilja – ne retorički nego suštinski“, rekao je Simović.

Altmajer je odgovarajući na ovo pitanje rekao da je i u Njemačkoj postojala skepsa kada je pokrenula politiku dobijanja energije uglavnom iz obnovljivih izvora, ali da su kasnije mnoge države slijedile taj put. Sada je energija iz obnovljivih izvora jeftinija – rekao je Altmajer, navodeći primjere drugih zemalja.

„Sada Crna Gora već proizvodi 64 odsto električne energije iz obnovljivih izvora što je otprilike procent poput njemačkog“, rekao je ministar, dodajući da naša zemlja treba da iskoristi bogatstvo svog hidropotencijala.

Odgovarajući na pitanje TV Vijesti da prokomenariše „kontinuirane zahtjeve Vlade Njemačke našoj Vladi da bude efikasnija u rješavanju problema slobode medija", Altmajer je rekao da ni u zemljama članicama EU ni u zemljama kandidatima nijesu svi problemi riješeni, te da ta tema predmet razgovora na nivou vlada, a ne u javnosti.

„Ukupno mogu reći da se u posljednjih godinu ili dvije dana situacija poboljšala“, zaključio je njemački ministar ekonomije i energetike Altmajer.

Bonus video: