IZ MINISTARSTVA EKONOMIJE NE ŽELE O ODGOVORNOSTI

Raskidi ugovora za male HE mogu koštati preko 40 miliona

Prema investicionim dokumentima, vrijednost gradnje ovih malih hidroelektrana iznosi 44,3 miliona eura
8229 pregleda 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2019. 08:12h

Preko 40 miliona eura moglo bi iznositi obeštećenje koncesionarima koji imaju ugovore i dozvole za gradnju malih hidroelektrana na šest vodotokova, za koje je sporazumni raskid Vlada najavila prošle sedmice.

Prema investicionim dokumentima, vrijednost gradnje ovih malih hidroelektrana iznosi 44,3 miliona eura. Investitori su bili u raznim fazama pripreme gradnje, a od države sada mogu tražiti i naknadu za izgubljenu dobit za period trajanja koncesije od 30 godina koja nije manja od planirane investicije.

Premijer Duško Marković je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, kazao da su zadužili Ministarstvo ekonomije da “za početak otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji” malih hidroelektrana na rijekama Bistrica u Bijelom Polju, na tri u Plavu - Murinskoj, Đuričkoj i Komaračkoj rijeci, na Bukovici u Šavniku i Tepačkoj u Andrijevici.

Duško Marković, Vlada Crne Gore
Sa konferencije u Pljevljima najavljen raskid ugovora zbog čuvanja prirode(Foto: Bojana Ćupić)

“Ovaj program nesporno je omogućio novi zamah u proizvodnji električne energije, ali je u tom razvojnom zamahu bilo i propusta koji bi nanijeli štetu prirodi”, kazao je tada Marković.

Premijer nije precizirao o kakvim se propustima radi u ovim slučajevima, da li će neko da odgovara za njih i koliko će iznositi obeštećenje za investitore. Predstavnici ekoloških organizacija i mještani godinama su upozoravali na štetnost od gradnje malih elektrana, kao i da su kršene procedure i akti koji su prethodili dobijanju koncesije.

“Sporazumni raskid ugovora biće iniciran u slučajevima u kojima je, dosadašnjom analizom, rezultat u suprotnosti sa osnovnim ciljevima programa podsticanja gradnje obnovljivih izvora energije. Podsjećanja radi, jedan od osnovnih ciljeva programa bilo je podsticanje razvoja ruralnih područja, mahom na sjeveru. U slučajevima u kojima postoji snažno protivljenje lokalne zajednice ovim projektima, jasno je da taj cilj nije ili je tek djelimično dosegnut, pa je i opravdanost takvih projekata upitna. O pregovaračkim pozicijama, toku pregovora i ostalim relevantnim detaljima javnost će biti blagovremeno obaviještavana”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije. To je odgovoreno na pitanja na osnovu čega su početi pregovori o raskidu ugovora za ove lokacije, da li su u ovim slučajevima otkrivena kršenja procedura ili zakona i ako jeste da li će neko odgovarati zbog toga, da li postoji procjena koliko bi bila obeštećenja i da li se razmatraju mogući raskidi još nekih ugovora.

Procijenjena vrijednost gradnje mHE na Đuričkoj rijeci, gdje je koncesionar “Plava Hydro Power”, je 12 miliona eura. “Dekar” i “Hydro energy” su na Tepačkoj rjeci imali dozvolu za gradnju mHE od 9,5 miliona, dok je “Hydra MNE” trebalo da gradi dvije na Bukovici u Šavniku za 8,8 miliona eura. Na Bistrici u Bijelom Polju “Hydro Bistrica” je imala dozvolu za gradnju hidroelektrane od 5,9 miliona eura, a “Kroling” da gradi na Komorači u Plavu vrijednu 4,5 miliona. “Elektrotehna” Berane i “Radius” Herceg Novi trebalo je da grade mHE na Murinskoj rijeci od 3,5 miliona eura.