Vodeći vazduhoplovni analitičar upozorava: Ne dajte aerodrome za smiješan novac

"Rezultati Aerodroma Crne Gore su istinski fascinantni. Stoga Crna Gora nije očajna, ona ne mora da da svoje aerodrome u koncesiju pod bilo koju cijenu", poruka je Šćurica
8405 pregleda 10 komentar(a)
Aerodromi sa nacionalnom aviokompanijom budućnost vazduhoplovstva Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Aerodromi sa nacionalnom aviokompanijom budućnost vazduhoplovstva Crne Gore, Foto: Zoran Đurić

Crna Gora mora biti veoma oprezna kada su u pitanju koncesije nad aerodromima i rješavanje statusa nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA) da joj se ne bi dogodio slovenački scenario.

To je upozorio Alen Šćuric, vazduhoplovni analitičar iz Zagreba koji je najveći stručnjak u regionu za analize kretanja u industriji civilnog vazduhoplovnog transporta i redovni je kolumnista portala Tangosix iz Beograda.

"Crnogorsko vazduhoplovstvo ima sve predispozicije da bude uspješna priča koja će donositi velik benefit Crnoj Gori. No, i Slovenija je imala predispozicije, sve je djelovalo bajkovito, pa je danas, zbog katastrofalnih poteza vlasti, dovedena u totalni vazduhoplovni kolaps. Hoće li Crna Gora naučiti na slovenačkom primjeru?", upitao je Šćuric u juče objavljenom prvom dijelu analize "Da li je Crna Gora naučila na fijasku Slovenije" za Tangosix.

Vlada Slovenije privatizovala je prije tri godine nacionalnu aviokompaniju Adria Airways, dajući je za malu sumu novca njemačkom investicionom fondu 4K, sa ambicijom da novi vlasnik podmiri narasle dugove Adrije i izvede je na “finansijsku zelenu granu”. Sve je rezultiralo nedavnim bankrotom Adrije koja je, nakon 58 godina poslovanja, prestala da radi i nestala sa evropskog neba, značajno smanjujući aviodostupnost Slovenije i njene vazduhoplovne veze sa ostatkom Evrope.

Ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković prije nekoliko mjeseci govorio je o 4K fondu kao najvjerovatnijem novom partneru Vlade Crne Gore za Montenegro Airlines.

Slovenačka Vlada oba svoja aerodroma dala je u koncesiju, pri čemu posao sa njemačkim Fraportom u Ljubljani ne ide ni izbliza kako je najavljeno i planirano, dok se izdavanje u zakup aerodroma Maribor kineskom konzorcijumu pretvorilo u saobraćajnu i finansijsku katastrofu kada se koncesionar povukao iz posla, ne realizujući skoro ništa od obaveza.

Alen Šćuric
Alen Šćuric

“Rezultati Aerodroma Crne Gore su istinski fascinantni. Stoga Crna Gora nije očajna, ona ne mora dati svoje aerodrome u koncesiju pod bilo koju cijenu. Konačno, sadašnji profit i trend rasta pokazuje da će Crna Gora u idućih 30 godina od aerodroma imati finansijski benefit od 500-700 miliona eura. Odluči li se, ipak, Crna Gora da da svoja oba aerodroma u koncesiju onda treba i te kako da traži veći benefit od ovog”, smatra Šćuric.

Objavljen je pretkvalifikacioni postupak za ACG. Vlada očekuje da joj budući koncesionar uplati najmanje 100 miliona eura avansa za zakupninu aerodroma, ustupi najmanje 10 odsto od svojih godišnjih prihoda kao varijabilni dio koncesione naknade i da u aerodrome investira najmanje 200 miliona eura. Analiza Vlade pokazala je da će koncesionar uz sva ta izdvajanja, tokom 30-godišnjeg zakupa, ostvariti za sebe profit od najmanje 800 miliona.

Šćuric je u analizi istakao da Aerodromi Crne Gore bilježe vrtoglav rast prometa u posljednjih nekoliko godina i da će 2018. završiti sa preko 2,65 miliona putnika u vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici, te direktnom avio-povezanošću Crne Gore sa čak 42 destinacije u Evropi, ka Bliskom i Srednjem istoku tokom sezone, što je na nivou najuspješnijeg aerodroma u regiji dubrovačkog. ACG su u posljednje tri godine uspjeli otvoriti 35 novih linija sa njihovih aerodroma, a za iduću godinu najavljuje se još nekoliko novih destinacija i pretvaranja sezonskih u cjelogodišnje linije.

“Posljednjih godina ACG su ozbiljno povećali konektiranost države. Prema podacima ACI Europe (Airport Council International) direktna zrakoplovna konektiranost Crne Gore povećana za 73,3% u posljednjih pet godina. Stoga ne treba čuditi da je glavni direktor ACI-a Europe Olivier Jankovec najavio i svoj dolazak u Crnu Goru u martu ili aprilu iduće godine”, navodi Šćuric.

On je ukazao da, uprkos jakoj konkurenciji aerodroma u okruženju, ACG uspijeva da obezbijedi stalni rast prometa koji u Podgorici iznosi od 16 do 21 odsto godišnje, a u Tivtu od 10 do 15 odsto, te da je Crna Gora sa omjerom od 4:1 u broju avioputnika prema broju stanovnika države, ubjedljivo prva u regionu bivše Jugoslavije.

Aviokompanija neće brinuti budućeg koncesionara

Hrvatski analitičar ukazuje na činjenicu da je Montenegro Airlines glavni partner ACG po broju prevezenih putnika sa crnogorskih aerodroma i konstatuje da “posebno veseli da je MA pokazao trend smanjenja dugova, rasta broja putnika, racionalnog poslovanja, i približavanja profitabilnosti.”

“Koncesionar neće imati razumijevanja prema strateški bitnim stavkama Crne Gore, pa ni prema MA. Želi li vlast prodati MA mora ga restrukturirati i akumuliranih skoro 90 miliona eura duga će morati preuzeti na sebe. Propadne li kompanija, ovaj trošak će i ovako ostati državi. Stoga nema previše smisla juriti u nebuloze prodaje sumnjivim kompanijama, ako se MA dobro razvija i ide u pravom smjeru. A oba ova slučaja ne treba gledati odvojeno, nego zajedno, jer oni jesu budućnost vazduhoplovstva Crne Gore”, poručio je Šćuric.

Bonus video: