U VEZI AKCIJA RUDNIKA UGLJA

Sudski savjet odbio tužbu Miličkovića: Ne ispitujemo pravosnažne odluke

Sudski savjet je na sjednici od 4. oktobra, prema navodima iz rješenja koje je potpisao njegov predsjednik Mladen Vukčević, naveo da Savjet nema ovlašćenja da preispituje pravosnažno okončane postupke
835 pregleda 1 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović

Sudski savjet je odbio pritužbu vlasnika firme M&V Company, Vasilija Miličkovića koja se odnosila na rad i postupanje Vijeća sudija Apelacionog suda, u sastavu Lidija Ivanović, Milić Međedović i Nevenka Popović, u vezi sa akcijama Rudnika uglja.

Pritužba je podnijeta 11. jula ove godine nakon što je Apelacioni sud potvrdio presudu Privrednog suda da se odbije tužbeni zahtjev M&V protiv Elektroprivrede, a kojim se tražilo poništenje odluke Skupštine akcionara EPCG od 28. marta prošle godine o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Sudski savjet je na sjednici od 4. oktobra, prema navodima iz rješenja koje je potpisao njegov predsjednik Mladen Vukčević, naveo da Savjet nema ovlašćenja da preispituje pravosnažno okončane postupke.

Privredni sud je krajem prošle godine odbio, kao neosnovan, tužbeni zahtjev M&V Company protiv EPCG radi poništaja odluke Skupštine akcionara, što je potvrdio Apelacioni sud početkom juna. Miličković je tokom sudskog postupka tvrdio da su odluku o preuzimanju pljevaljskog Rudnika mogli da donesu samo vlasnici 51 odsto akcija EPCG od kvoruma, odnosno vlasnici 74.821.165 akcija, a ne vlasnici 113.925 akcija, koje čine svega 0,087 odsto udjela EPCG.

EPCG je preuzela Rudnik u junu 2018, po cijeni od 6,4 eura i stopostotni je vlasnik pljevaljske kompanije. Pojedinačno najviše novca od ove transakcije, oko 12,8 miliona eura, dobio je nekadašnji suvlasnik EPCG - italijanski A2A, država oko 10 miliona eura, a brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,8 miliona eura.