"Zahtjevno gradilište i kvalitetni radovi na autoputu"

Autoput će, kako je ocijenio Živko Radović, donijeti prosperitet, jednu drugu dimenziju građanima
3241 pregleda 3 komentar(a)
Sa obilaska mosta Moračica početkom oktobra, Foto: Boris Pejović
Sa obilaska mosta Moračica početkom oktobra, Foto: Boris Pejović

Na prioritetnoj dionici i mostu Moračice izvode se kvalitetni radovi, a zahtjevno gradilište autoputa je uredno i impresivno, ocijenili su učesnici Trećih dana elektro inženjera Crne Gore, nakon organizovane posjete toj dionici.

Predsjednik Strukovne komore elektro inženjera, Željko Maraš, obrazložio je da je posjeta upriličena kako bi kolegama iz regiona, u čijim državama su već realizovani slični projekti, pokazali kako izgleda gradilište na prvom potezu autoputa koji je zahtjevan za izgradnju.

”Inženjeri su, kako smo stekli utisak tokom razgovora, oduševljeni onim što su vidjeli i odvijanjem radova, gdje je više od 50 odsto dionice pokriveno tunelima i mostovima, a poseban utisak ostavio je most Moračica”, rekao je Maraš, a saopštava Info biro.

Ono što je posebno važno, kako je naglasio Maraš, je što je jedan broj elektro inženjera radno angažovan kroz razne faze izgradnje te dionice.

“Do sada nijesmo imali priliku da učestvujemo u izgradnji ovakvih objekata, nego sličnim, mnogo manjeg obima i manjeg kapaciteta, ali ovo je prilika i za nas, i za inženjere ostalih struka, da iskustva koja ovdje steknemo, u nekom daljem radu koristimo na izgradnji nekih sljedećih poteza auto puta”, rekao je Maraš.

Predsjednik Hrvatske Komore elektro inženjera, Živko Radović, ocijenio je da je vidljivo da je riječ o urednom gradilištu na kom se izvode kvalitetni radovi.

“Ovo izgleda impresivno i moram priznati da sam bio oduševljen kada se u Hrvatskoj gradio Maslinički most, tunel Kapela, a vidim i sa kojim entuzijazmom i oduševljenjem kolege iz Crne Gore čekuju da se projekat završi”, rekao je Radović.

Autoput će, kako je ocijenio, donijeti prosperitet, jednu drugu dimenziju građanima.

“To treba pozdraviti i težiti da se dionica što prije nastavi. Da se nastave radovi prema Beogradu i Baru i da se Crna Gora poveže. Nadam se da ćete nam se pridružiti što prije u EU”, rekao je Radović.

On je naglasio da kineska kompanija CRBC u Hrvatskoj radi Pelješki most i da u njihovoj javnosti to djeluje kao jako dobar potez, i da će, kako sada stoje stvari, oni taj posao odraditi na vrijeme.

Član Inženjerske komore Srbije, Mile Karović, rekao je da kompanija CRBC realizuje nekoliko velikih projekata i u Srbiji.

”Mi smo u Srbiji veoma zadovoljni sa kineskim partnerima, jer vrijedno rade i ispunjavaju rokove. Gradnja autoputa veoma je važna za povezivanje dvije zemlje i jako je bitno da se ovo što prije završi, i da ljudi konačno počnu bezbjedno putovati do mora”, naveo je Karović.

On je ocijenio da gradilište izgleda impresivno, naročito most Moračica i dodao da se takvi mostovi i u svijetu rijetko prave.

”Ovaj most bi mogao da poredim sa Grdeličkom klisurom, samo što mislim da je ovaj još bolji”, rekao je Karović i dodao da je kvalitet gradnje na najvećem nivou i da su na izgradnji angazovani kvalitetni strucnjaci.

Treći dani Elektro inženjera Crne Gore održavaju se pod sloganom Od ideje do realizacije.

Bonus video: