PPI skandal u Britaniji koštao banke više od 57 milijardi eura: Prodavane bezvrijedne polise

PPI, kako je navedeno, označava osiguranje i zaštitu plaćanja i podrazumijeva obavezno ili dobrovoljno osiguranje za sve korisnike kredita i kreditnih kartica i to osiguranje života, osiguranje od smrti ili nesposobnosti za rad uslijed nesrećnog slučaja i osiguranje od nezaposlenosti
1531 pregleda 0 komentar(a)
Royal bank of Scotland, Foto: Shutterstock
Royal bank of Scotland, Foto: Shutterstock

Britanske banke koštao je do sada više od 50 milijardi funti što je 57,88 milijardi eura, posao oko dobrovoljnog osiguranja za sve korisnike kredita i kreditnih kartica, poznat pod nazivom Payment Protection Insurance (PPI) skandal, objavio je Guardian.

PPI, kako je navedeno, označava osiguranje i zaštitu plaćanja i podrazumijeva obavezno ili dobrovoljno osiguranje za sve korisnike kredita i kreditnih kartica i to osiguranje života, osiguranje od smrti ili nesposobnosti za rad uslijed nesrećnog slučaja i osiguranje od nezaposlenosti.

Dosadašnji trošak na konto isplate klijentima i rešavanje žalbi iznosi 53,3 milijarde funti, što je pet puta više od troškova Olimpijade u Londonu, a koliko će ih još koštati postaće jasnije kada, najveći prodavac propalog proizvoda, Lloyds, okonča sezonu podnošenja izveštaja o bankarskom trgovanju u četvrtak, prenosi B92.

Banke su prodavale PPI od sredine 90-ih godina prošlog vijeka do 2012, obećavajući da će pokriti otplate zajmova klijenata, ako se razbole ili ostanu bez posla. Polise su, kako se navodi, često bile bezvrijedne, jer se nijesu isplaćivale ili nijesu ni bile potrebne.

Kao proizvod bile su visoko profitabilne i mnogo su se prodavale. Osoblje koje je prodavalo zajmove bilo je nagrađivano za forsiranje PPI i bilo pod pritiskom da ispuni zadate ciljeve.

Krajnji rok za podnošenje tužbi bio je 29. avgust, što je dovelo do porasta broja takvih slučajeva koji je iznenadio banke.

Prošle nedjelje je Royal bank of Scotland odvojila 900 miliona funti za PPI, što ju je dovelo do kvartalnog gubitka.

Barclays je u tu svrhu izdvojio 1,4 milijardu funti.

HSBC će se sutra izjasniti, Santander bank u srijedu, a dan kasnije Lloyds, koji ima PPI za skoro 22 milijarde funti.

Cjelokupna bankarska industrija zaradila je 44 milijarde funti od premija i imala profit od najmanje 21 milijardu funti na tim polisama. Ali čak i kada se uračuna kamata, kako se ukazuje, profit je mali u odnosu na to koliko će koštati da se stvari isprave.

Bonus video: