Od Kneževića traže da vrati 6,19 miliona eura

Firma Avaron holdings LLC iz Njujorka traži da joj se vrati pozajmica koju je dala prije deset godina Atlas grupi. Javni izvršitelj donio rješenje o izvršenju
14621 pregleda 15 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Američka kompanija Avaron holdings LLC iz Njujorka zatražila je da joj se vrati 6,19 miliona eura koje je prije deset godina pozajmila Atlas grupi u vlasništvu biznismena Duška Kneževića koji je na potjernici Interpola. Javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju, kojim je obuhvaćena imovina firme Atlas invest, čiji je osnivač Knežević.

Zabilježba je upisana na nekretnine Atlas investa u Podgorici i to za zemljište od 555 kvadrata zgrade u podgoričkom naselju Kruševac. Riječ je o sedmospratnoj zgradi u kojoj su vlasnici poslovnih prostora i Crnogorski Telekom i bankar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića.

“Rješenje o izvršenju od 12. septembra, izvršnog povjerioca Avaron holdings LLC protiv izvršnog dužnika Atlas grupa na osnovu vjerodostojne isprave - mjenice izdate 16. jula 2014. godine, po osnovu ugovora o zajmu novčanih sredstava od 29. aprila 2009. godine, radi naplate novčanog potraživanja izvršnog povjerioca u iznosu od 6.196.476, 52 eura“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Na parceli je upisana tri dana ranije i privremena mjera zabrane raspolaganja i korišćenja, koju je podgorički Viši sud donio na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je podiglo optužnicu protiv Kneževića.

Blokada SDT-a je upisna i na 2.693 kvadrata poslovne zgrade, ali ne i na pojedinačnim poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Telekoma i Đukanovića.

Rješenjem javnog izvršitelja obuhvaćen je stan od 98 kvadrata, vlaništvo Atlas investa u Ulici Marka Miljanova u Podgorici, kao i prostor od 12 kvadrata u poslovno- stambenoj zgradi u Ulici Vaka Đurovića.

Avaron Holding LLC je dugogodišnji akcionar Atlas banke u koju je uveden stečaj početkom aprila ove godine.

Na spisku kompanija za koje je Viši sud donio privremenu mjeru našle su se i Kneževićev Jadranski sajam, Expo invest i Expo Budva na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks u Budvi.

SDT je otvorilo više istraga i podiglo optužnicu protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica nalazi se mjesecima u Londonu, odakle optužuju aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Tužilaštvo je Kneževića označilo kao organizatora kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Osim imovinom na Jadranskom sajmu, Kneževiću je zabranjeno upravljanje imanjima u Zeti (Mojanovići i Mahala), koja su upisana na njegovo ime, kao i stanom na Svetom Stefanu i stanom u Podgorici.

IZ SDT-a su tražili da se zabrani i upravljanje imovinom Opšte bolnice “Meljine” u Herceg Novom, ali i kompanije “Montenegro-Express Group” koja upravlja tom ustanovom. Ta kompanija ne može upravljati poslovnim prostorom u Podgorici, kao i stanovima, poslovnim prostorima, zgradama i parcelama u Budvi.

Privremeno je Kneževiću zabranjeno upravljanje akcijama ili udjelom (“otuđenje ili opterećenje”), koji su upisani na crnogorske i ofšor kompanije, u kojima je stvarni ili skriveni vlasnik.

Velika imovina sada u blokadi

Zabrana je i na upravljanje imovinom “Atlas grupe” u Podgorici, gdje posjeduju jednu parcelu, privremeno su blokirane i nepokretnosti budvanske kompanije “Mogren Hill” – dvije zgrade u Budvi, kompanije “Atlas Hotels Group”, koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru. Uz to, blokirani su hotel, restoran, zgrade i parcele te kompanije u Sutomoru. Barskoj kompaniji je zabranjeno i upravljanje sa dva poslovna prostora na Svetom Stefanu, parcelama i zgradama u Petrovcu i Golubovcima. Takođe je blokiran dio imovine barskog hotela “Princes”, čiji je vlasnik “Atlas Hotels Group”.

U Budvi su blokirane dvije parcele kompanije “Mogren Garden”. Sud je zabranio u upravljanje imovinom podgoričke kompanije “Montenegroberza”, koja posjeduje dva poslovna prostora u Podgorici, kao i upravljanje sa dva poslovna prostora kompanije “CG Broker – Diler”. Blokirano je upravljanje poslovnim prostorom u Podgorici, koji je vlasništvo kompanije “Montenegro Holding Investment”.

Blokirana je i sva imovina kompanije “Atlas invest”, te podgoričke kompaniji “Attika Land”.

Bonus video: