Zakon o kocki će samo da izmijene

Novi zakon se najavljuje više od 10 godina i stalno odlaže. Privilegovani priređivači od “rupa” imali milionske koristi
253 pregleda 2 komentar(a)
Kocka, kockanje, Foto: Shutterstock
Kocka, kockanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.03.2018. 19:20h

Vlada je odustala od izrade dugo najavljivanog novog zakona o igrama na sreću, već će Ministarstvo finansija, kako je navedeno u programu rada Vlade za 2018. godinu, uraditi samo izmjene postojećeg i to do kraja septembra ove godine.

“Izvršiće se izmjene i dopune važećeg zakona u cilju otklanjanja uočenih nepreciznosti i stvaranja pretpostavki za dalje unapređenje normativnog okvira u ovoj oblasti. Propis će imati uticaja na Budžet Crne Gore, kao i na poslovni ambijent, zbog čega će u procesu njegove pripreme biti urađena detaljna analiza”, navedno je kao obrazloženje u programu rada Vlade.

Izrada novog zakona o igrama na sreću najavljuje se već više od 10 godina. Uz pomoć državnih institucija razne “rupe u zakonu” koristili su privilegovani priređivači poput Lutrije Crne Gore, Džek pota i E gamblinga. Tako je Lutrija mogla da svoju sportku kladionicu “toto” registruje kao lutrijsku igru i tako godinama izbjegne da za nju plaća fiksnu mjesečnu koncesiju od 500 eura po uplatnom mjestu. Za oko 100 naplatnih mjesta godišnje bi ta koncesija iznosila oko 600 hiljada eura.

Džek pot je tako, uz pomoć Ministarstva finansija, izbjegao da plati dug od dva miliona eura koncesije za svoja kazina. Pomoćnik za poreski i carinski sistem Novo Radović je 3. jula 2015. godine, potpisao jedinstveno rješenje kojem Ministarstvo odustaje od utvrđivanja koncesije koju Džek pot treba da plati.

E gambling je, uz pomoć Ministarstva finansija, dobio mogućnost da na jednu licencu od 10.000 dobije više od 40 sajtova za priređivanje igara na sreću koje je kasnije izdavao drugim partnerima. Ostali priređivači mogli su na jednu licencu da dobiju jedan sajt.

Vlasnici Lutrije i Džek pota su Brano Mićunović i Sava Džigi Grbović, a iz E gamblinga je Milovan Maksimović, brat od ujaka bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Novi zakon treba da definiše šta su to lutrijske igre, riješi pitanje terminala u ugostiteljskim objektima, onemogući sajtove za klađenje iz inostranstva, obezbijedi veću zaštitu za maloljetnike, uvede obavezu priključenja na državni on-line nadzor za lutrijske i kazinske igre...

Bonus video: