Jovović prebacio 6,94% akcija CKDD na HLT, of-šor firma iz fonda izvukla 220.000 eura

Transakcije unutar povezanih firmi glavnog brokera u Crnoj Gori
1792 pregleda 0 komentar(a)
Transakcija obavljena u ponedjeljak na berzi, Foto: Luka Zeković
Transakcija obavljena u ponedjeljak na berzi, Foto: Luka Zeković

Of-šor firma Alec Investment Holding LLC, registrovana na of-šor destinaciji Delaware prodala je u ponedjeljak Otvorenom investicionom fondu HLT 6,94 odsto akcija Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD) za 219.996 eura.

Transakcija je juče saldirana u CKDD (gdje se nalazi registar svih hartija od vrijednosti), a na berzi je u ponedjeljak obavljena posredstvom brokersko dilerske kuće Bull and Bear, čiji je gazda glavni crnogorski broker Aleksandar Jovović.

Jovović sa povezanim licima kontroliše i natpolovično vlasništvo u CKDD-u, kao i of-šor firmu Alec Investment (prodavca) i OIF HLT, kupca akcija u ovoj transakciji.

Prodato je ukupno 40.740 akcija CKDD po cijeni od 5,4 eura, rekordnoj u posljednje četiri godine na berzi. Cijena je bila 20 odsto viša u odnosu na posljednju trgovinu. To znači da je prodajom dijela vlasništva Alec Investmenta u CKDD, novac iz OIF HLT iznijet na račun ove of-šor firme.

Da bi realizovao ovu transakciju na slobodnom tržištu berze, izbjegao aukcijsku prodaju i mogućnost da eventualno neki drugi broker u kratkom vremenu kupi ovaj paket akcija, CKDD je prethodno tražio, uspunio uslove i dobio dozvolu berze da se njegove hartije uvrste na segment slobodno tržište.

Prema novim podacima iz CKDD, pojedinačno najviše akcija tog društva ima Centralna banka Crne Gore 34,99 odsto. Slijede: Bull and Bear sa 19 odsto, Štamparija Obod sa 16,99 odsto, CKB sa 14,99 odsto, OIF HLT 6,94 odsto, Alec Investment 4,05 odsto i Quantum Investments sa tri odsto akcija.

Gazda Bull and Beara i CKDD-a je u januaru ove godine prethodno prenio 11 od 25 odsto vlasništva u Centralno depozitarno klirinškog društva (CKDD) na of-šor firmu Alec Investment, dok je 14 odsto akcija CKDD-a prenio na Štampariju Obod sa Cetinja, koju takođe Jovović kontroliše.

Uoči Nove godine, 25 odsto CKDD-a bilo je skriveno iza kastodi računa Crnogorske komercijalne banke (CKB) posredstvom kojeg ih je sticao ranije po nižim cijenama.

Bonus video: