Kolarević povećao dug, Opština blokirala stan

Opština Budva i dalje pod blokadom drži stan Edina Kolarevića, zbog neplaćanja poreza koji je narastao na više od 6.500 eura
8383 pregleda 3 komentar(a)
Edin Kolarević, Foto: Ivan Petrušić
Edin Kolarević, Foto: Ivan Petrušić

Sekretarijat za finansije Opštine Budva i dalje pod blokadom drži stan od 76 kvadrata ue Petrovcu, vlasništvo biznismena Edina Kolarevića, sina poznate advokatice Ane Đukanović, jer nije izmirio dug na ime poreza na nepokretnost koji je sada narastao na više od 6.500 eura.

Zabilježbu poreskog potraživanja na atraktivnu nekretninu budvanski Sekretarijat je upisao na stan u potkrovlju zgrade koju je gradio Edinov otac, Meša Kolarević, još u avgustu 2017, kada je poreski dug bio 4.900 eura.

„Zabilježba poreskog potraživanja u iznosu od 4.900,33 eura u korist je Opštine Budva, na osnovu zaključka o obezbjeđenju poreskog potraživanja Sekretarijata za finansije“, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Ni nakon dvije godine Opština nije skinula blokadu, jer je mlađi Kolarević, umjesto da izmiri poresko potraživanje, sa najnovijim obračunom za 2019, te kamatom, prešao šest i po hiljada eura. Ako porez ne izmiri do kraja godine, Uprava lokalnih javnih prihoda će izvršiti obezbjeđenje poreskog potraživanja zasnivanjem novog založnog prava.

Kolarević se bavi hotelskim biznisom, osnivač je kompanije DP Hotel Facility, koja gazduje luksuznim hotelom sa pet zvjezdica Allure Palazzi Kotor Bay u Dobroti.

Petrovac
Stan pod blokadom: Petrovac(Foto: Vuk Lajović)

Sestrić predsjednika države Mila Đukanovića nije jedini kome je Uprava javnih prihoda Opštine Budva blokirala imovinu do izmirivanju poreskog duga, što je jedna od mjera koja se primjenjuje da bi se garantovala naplata duga. Kada je riječ o preduzećima i kompanijama, opštinska Uprava uglavnom blokira račune preko Centralne banke i to je nedavno učinila za više od 20 firmi čiji je poreski ukupni dug premašio nekoliko stotina hiljada eura.

Osim blokade računa, Opština sprovodi i zakonom dozvoljenu mjeru upisa hipoteke na imovinu poreskih dužnika, kako bi se osigurala da će dugovanje biti naplaćeno.

Blokiranje imovine poreskih dužnika Upravi lokalnih javnih prihoda na čijem je čelu Petar Odžić (SDP) omogućava Zakon o lokalnoj administraciji. To pravo Opština koristi ukoliko u zakonskom roku poreski obveznik ne izmiri dug, pa se obezbjeđenje poreskog potraživanja vrši formiranjem založnog prava na nekretnini.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Samo tokom prošle godine, kako su „Vijesti“ objavile, na više od stotinu nepokretnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila, poreskih dužnika, upisane su hipoteke Opštine Budva, kao garancija da će se izmiriti obaveze.

Opština je tokom prošle godine blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima, koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost. Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenje o upisu hipoteka.

Bonus video: