Na pumpu nedjeljom po ulje, šećer i mlijeko

Odbor za trgovinu Privredne komore, koji je i predložio uvođenje neradne nedjelje, traži hitan sastanak sa ministarkom, jer smatraju da benzinske pumpe zloupotrebljavaju zakon. Iz Udruženja naftnih kompanija navode da rade po propisu
37029 pregleda 54 komentar(a)
Vlasnici pumpi priznaju porast prometa i da nigdje nije navedeno šta je zabranjeno prodavati nedjeljom: Podgorica juče (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Vlasnici pumpi priznaju porast prometa i da nigdje nije navedeno šta je zabranjeno prodavati nedjeljom: Podgorica juče (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2019. 11:00h

Najviše koristi od zabrane rada trgovinama nedjeljom imaju vlasnici prodavnica na benzinskim stanicama, koji su u protekle dvije sedmice od kada je novi zakon o trgovini stupio na snagu proširili asortiman proizvoda pa se na njihovim policama sada mogu naći jestivo ulje, mlijeko, so, šećer,...

Rad trgovinama zabranjen je nedjeljom od 20. oktobra, odredbama novog zakona o trgovini uz nekoliko izuzetaka kao što su prodavnice na benzinskim pumpama, unutar autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma, kioscima, apotekama,... Cijene u ovim privilegovanim prodavnicima znatno su i veće nego što je u marketima koji ne smiju raditi nedjeljom.

Odbor za trgovinu Privredne komore, na čiji inicijativu su i donijete odredbe o zabrani rada nedjeljom, imaće sjednicu 8. novembra a na njoj će se raspravljati i o primjeni novog zakona.

“Dobili smo informaciju o tome da su benzinske pumpe do te mjere proširile asortiman, da su u ponudi namirnice iz svih robnih grupa. Imajući u vidu da mi kojima je trgovina osnovna djelatnost, shodno Zakonu ne radimo nedjeljom, to smatramo očiglednom zloupotrebom neradne nedjelje. Osmog novembra je zakazan sastanak odbora trgovine, gdje ćemo i ukazati na nepoštovanje Zakona. U dogovoru sa Privrednom komorom ćemo pozvati ministarku ekonomije. Očekujemo da nadležni reaguju jer zakon mora u podjednakoj mjeri da važi za sve”, saopšteno je “Vijestima” iz kompanije “Voli” koja je bila jedan od predlagača uvođenja neradne nedjelje za sve trgovine.

Iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNK) saopštili su za “Vijesti” da benzinske stanice sa svojim objektima, ipak, ne mogu značajno ugroziti promete u supermarketima jer je nivo trgovine kod njih mnogo manji i napominju da se na benzinskim stanicama ”ne nalaze niti korpe niti kolica za namirnice, što govori da je u pitanju jednokratna trgovina osnovnih artikala”.

Na pitanje da li je izmjena Zakona, zaista, pravedna prema svim trgovcima, jer su neradnu nedjelju iskoristili vlasnici benzinskih pumpi čije prodavnice, uz rast prometa nedjeljom, prodaju proizvode po značajno višim cijenama, iz kabineta ministarke ekonomije Dragice Sekulić, odgovoreno je da u Crnoj Gori važi princip slobodnog formiranja cijena i da je na građanima kada i gdje će obavljati trgovinu.

U prodavnicama i šopovima unutar benziskih pumpi može se prodavati roba za koju objekat ispunjava propisane uslove.

Kada je u pitanju prodaja hrane, kako su objasnili iz Ministarstva, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane, Uprava za bezbjednost hrane, registruje objekte za maloprodaju.

“Ovako registrovani objekti mogu biti i benzinske pumpe, ukoliko posjeduju objekte u kojima stavljaju na tržište hranu i ukoliko posjeduju rješenje o upisu u registar objekata za hranu Uprave. U registar Uprave za bezbjednost hrane upisan je veliki broj benzinskih pumpi, koje imaju i objekte za prodaju hrane na malo”, dodali su iz Ministarstva. Iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNK) priznaju “evidentan porast prodaje nedjeljom za pojedine artikle”, što kako objašnjavaju “govori da su građani i turisti, dok toče gorivo, prepoznali priliku da mogu i nedjeljom kupovati neke osnovne article, za vrijeme dok ne rade supermarketi”.

“Porast prodaje varira i zavisi od lokacije same benzinske stanice, pa je u naseljenim mjestima promet veći. Najčešće se u prodavnicama benzinskih stanica pored auto kozmetike, ulja i maziva prodaju cigarete, pića, sokovi, konditori i drugi upakovani prehrambeni proizvodi koji su manje više standardno i približno sličnog asortimana zastupljeni na svim benzinskim stanicama širom Crne Gore”, naveli su iz UNK.

Iz Udruženja dodaju da “taj porast tokom samo jednog dana, finansijski nije toliko značajan jer prodaja u prodavnicama benzinskih stanica ima za cilj da prvenstveno dodatno usluži kupce nafte i naftnih derivata, a marže i cijene na benzinskim stanicama su veće od onih u standardnim supermarketima, tako da kupci trguju samo osnovne artikle, uglavnom za ponijeti i iskoristiti tokom vožnje”.

Na pitanje “Vijesti”, da li je tačno da su vlasnici benzinskih pumpi proširili asortiman svojih proizvoda, iz UNK su odgovorili “da je to individualna odluka svake pojedinačne benzinske stanice koju će robu prodavati u objektima i da su odluke ponekad i sezonskog karaktera”.

“Pojedine benzinske stanice bave se prodajom peleta za grijanje tokom zimskog perioda, plažnog mobilijara tokom ljetnje sezone, auto punjača, suvenira itd. Sve je to stvar odluke menadžmenta. I van Crne Gore, pogotovo u EU, evidentno je da se na benzinskim stanicama može kupovati razna roba. Po prodajnom kapacitetu i asortimanu, benzinske stanice ne mogu ugroziti značajno promete supermarketa. Nema potrebe da javnost u ovoj mjeri favorizuje prednost benzinskih stanica u odnosu na supermakete ako nedjeljom rade. To se po nama ne kosi sa zakonom, može biti samo prednost građanima ili turistima, koji u proputovanju očekuju da na benzinskim stanicama kupe određene artikle za ponijeti, popiti ili pojesti u automobilima. Ko želi da kupuje namirnice za kuću vjerovatno će nastaviti da to i dalje radi u samoposlugama ili tamo gdje smatra da je najbolje za njega”, zaključili su iz UNK.

Hrana se može prodavati na pumpama samo uz odobrenje

Iz Ministarstva ekonomije napominju da je svaki trgovac koji prodaje prehrambene proizvode dužan da poštuje Zakon o bezbjednosti hrane, da ima opremu za njeno čuvanja i da poštuje principe dobre higijenske prakse.

Na pitanje, da li se mogu na benzinskim stanicama prodavati prehrambeni proizvodi, iz UNK su odgovorili da “svaka benzinska stanica koja je uredno prijavila trgovinu i dobila rješenje Uprave za bezbjednost hrane može prodavati prehrambene, fabrički upakovane proizvode”.

“Nemamo informaciju da je definisano koji se proizvod može, a koji ne smije prodavati nedjeljom, pa smo zatražili od Tržišne inspekcije odgovor na isto pitanje. Vlasnici benzinskih stanica imaju isti interes, a to je da profit stvaraju isključivo u skladu sa Zakonom, što i sada čine. Pojedine benzinske stanice koje u sklopu svojih objekata imaju kafeterije ili restorane mogu, takođe, prodavati i uslužiti kupce, prodavati i peciva u skladu sa dozvolama od nadležnih”, naveli su iz UNK.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su “Vijestima” da njihova tržišna inspekcija u kontinuitetu kontroliše i prodavnice unutar benzinskih pumpi.

Galerija

Bonus video: