Korać: Najava poskupljenja vode drzak je i nerazuman čin

Generalni sekretar PIR-a se pita „šta je uradilo poslovodstvo Vodovoda na smenjenju gubitaka na mreži, na racionalnijem poslovanju, na uvođenju pojedinačnih vodomjera u zgradama, na smanjenju broja zaposlenih i slično“?
1746 pregleda 4 komentar(a)
Korać, Foto: Privatna arhiva
Korać, Foto: Privatna arhiva

Gradski odbor Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) u Podgorici, ogorčen je i najozbiljnije zabrinut najavom poskupljenja vode u Glavnom gradu ocjenjujući je „kao drzak i nerazuman čin“.

„Ne poskupljuje samo voda nego i kanalizacija koja dodatno iznosi nešto više od polovine ukupne cijene potrošene vode, što dodatno uvećava novčana izdvajanja i još više ugrožava i onako težak materijalni položaj penzionera“, saopštio je Radisav Korać, predsjednik Gradskog odbora PIR-a u Podgorici i generalni sekretar te partije.

Podgorica sa više od 33.000 penzionera, od čega, kako dalje Korać napominje, „mnogi imaju mizerna penzionerska primanja, čak i ispod 100 eura, značajan broj invalida, korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, sirotinje, lica sa tuđom njegom i dječijim dodatkom“, ogorčeni su i na sam pomisao poskupljenja vode.

„Najava koliko treba da poskupi voda ne da je nerazumna nego i suluda, jer smo i do sada plaćali visoke i previsoke cijene , a pojedinim domaćinstvima dolaze računi do 100 i više od 100 eura. Sirotinji je dogorelo do nokata, ne može više stezati kaiše, već da se organizuje za masovni otpor ovom beznađu ili da izvrši kolektvno samoubistvo“, istakao je Korać.

Generalni sekretar PIR-a se pita „šta je uradilo poslovodstvo Vodovoda na smenjenju gubitaka na mreži, na racionalnijem poslovanju, na uvođenju pojedinačnih vodomjera u zgradama, na smanjenju broja zaposlenih i slično“?

„Cijena vode je sada 0,405 centi po metru kubnom , a za kanalizaciju 25 centi po metru kubnom za fizička lica, dok za pravna lica cijena je 1,33 eura za vodu i 0,66 centi za kanalizaciju po kubnom metru. Najava da voda treba da poskupi, čak se pominje cifra i na 2,5 eura, sirotinju boli glava, pada u nesvijest“, dodao je Korać i naglasio da je „neshvatljivo da se na gradskoj vodovodnoj mreži gubi 50 odsto vode“.

Gradski odbor PIR-a i rukovodstvo partije, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida, Udruženje civilnih, vojnih i invlida rada, apeluju zato na gradonačelnika Vukovića i odbornike Skupštine grada, „da odustanu od ovog drskog i opakog nauma, jer bi to bio još jedan veliki udar na džepove sirotinje , što bi moralo izazvati radikalna nezadovoljstva i proteste“.

„Posebno treba imati u vidu da Podgorica kao rijetko koji grad na Balkanu ima veelika izvorišta u gradskoj zoni, pa svako povećanje cijene vode bi bio nerazuman i dodatni teret na i onako bijedni život penzionera i građana“, zaključio je Korać.

"Primanja zaposlenih u Vodovodu su visoka"

Korać napominje da su imali prilike da vide „neke skupove zaposlenih iz preduzeća Vodovod, a posebno jedan na izletištu zvanom Nijagara na Cijevni.

„Po njihovoj raskošnoj odjevenosti, glasnoj muzici, bogatoj trpezi, osjetili smo kao da se ne nalaze u Podgorici, nego u Parizu, Rimu ili baš pravoj Nijagari. To govori da su primanja zaposlenih u Vodovodu i kanalizaciji visoka i previsoka za naše prilike što plaća sirotinja, dok se podobnim i poslušnim svakako potrošnja vode i oprašta. Kod nas izgleda tranzicija još traje i trajaće dok se sve ne rasproda i uništi, a sirotinja živi u sve većoj bijedi i nesigurnosti“, naveo je Korać.

Bonus video: