Odbijen zahtjev firme Vasilija Miličkovića

"Ne poništava se odluka za 17.000 eura, kako oni tvrde, već bi organizovana kriminalna grupa morala da vrati opljačkanih 80 miliona eura. Zamislite da su usvojili zahtjev za reviziju postupka. Šta bi se desilo", naveo je Miličković
3485 pregleda 0 komentar(a)
Miličković, Foto: Boris Pejović
Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2019. 20:14h

Vrhovni sud Crne Gore odbio je, kao nedozvoljen, zahtjev firme "M&V Company", u vlasništvu Vasilija Miličkovića, za reviziju sudskog postupka protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u kojem je tužbom tražio poništenje odluke Skupštine akcionara EPCG od 28. marta prošle godine o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja Pljevlja, a koja je pravosnažno ljetos odbijena.

"Revizija u privrednim sporovima nije dozvoljena ako vrijednost predmetnog spora pobijanog dijela pravosnažne presude ne prelazi 40.000 eura”, navodi se u odluci Vrhovnog suda i napominje da je vrijednost ovog sudskog spora određena na iznos od 17.000 eura, koji predstavlja vrijednost akcija tužioca - "M&V Company".

Miličković je najavio ustavnu žalbu i naveo da će ta zadnja instanca u Crnoj Gori morati "da raspravljati o žalbi, ali i da svjedoči o zastiđu sudija Vrhovnog suda".

"Radi se o korumpiranim i zarobljenim sudijama Vrhovnog suda, protiv kojih sam godinama unazad podnio nekoliko krivičnih prijava, a u vezi organizovane kriminalne grupe na čelu sa Milom Đukanovićem, a kasnije i sa Duškom Markovićem koji je preuzeo štafetu organizatora u korist i interes familije Đukanović", naveo je Miličković.

Sudije su, kako je dalje istakao, "izvanredno dobro znale da usvajanjem revizije spor nije vrijedan 17.000 eura, nego 80 miliona eura".

"Kriju se korumpirane sudije iza vrijednosti mojih akcija, a prava vrijednost spora je i pticama jasna, a samo korumpiranim sudijama nije. Ne poništava se odluka za 17.000 eura, kako oni tvrde, već bi organizovana kriminalna grupa morala da vrati opljačkanih 80 miliona eura. Zamislite da su usvojili zahtjev za reviziju postupka. Šta bi se desilo", naveo je dalje Miličković.

U istoriji Crne Gore će, kako je dalje naglasio, biti zapamćen ovaj slučaj da je odluku o preuzimanju Rudnika uglja od strane EPCG "donio anonimni investitor sa oko 0,009 odsto vlasništva, a da je država kao uzdržana bila protiv".

Miličković je tokom sudskog postupka tvrdio da su odluku o preuzimanju pljevaljskog Rudnika mogli da donesu samo vlasnici 51 odsto akcija EPCG od kvoruma, odnosno vlasnici 74.821.165 akcija, a ne vlasnici 113.925 akcija.

EPCG je preuzela Rudnik u junu 2018.godine, po cijeni od 6,4 eura i stopostotni je vlasnik pljevaljske kompanije.

Pojedinačno najviše novca od ove transakcije, oko 12,8 miliona eura, dobio je nekadašnji suvlasnik EPCG - italijanski A2A, država oko 10 miliona eura, a brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,8 miliona eura.

Bonus video: