Vlada se bruka pred EU zbog igara na sreću

Ministar finansija Darko Radunović potpisao je 17. decembra prošle godine sporazum sa slovačkim kolegom Peterom Kažimirom o kontribuciji koji predviđa finansijsku podršku Slovačke od milion eura za unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću i jačanja kapaciteta Uprave za igre na sreću
3453 pregleda 6 komentar(a)
Da li su kockarski lobiji jači od države: Ko gubi zbog novog zakona, Foto: Shutterstock
Da li su kockarski lobiji jači od države: Ko gubi zbog novog zakona, Foto: Shutterstock

Vlada nije usvojila predlog zakona o igrama na sreću do 31. oktobra, iako se na to obavezala sporazumom sa Ministarstvom finansija Slovačke, koje je za taj posao platilo pola miliona eura.

“Vijesti” su početkom oktobra poslale pitanja Ministarstvu finansija, a zatim i vladinoj Službi za odnose sa javnošću, ali odgovor nije stigao.

Zbog toga je nejasno zašto se Vlada bruka pred partnerima iz Evropske unije, da li se od modernog i evropskog zakona o ovoj osjetljivoj oblasti štiti neki kockarski lobi i da li će Vlada morati da vrati novac koji je uplatilo Ministarstvo finansija Slovačke.

Ministar finansija Darko Radunović potpisao je 17. decembra prošle godine sporazum sa slovačkim kolegom Peterom Kažimirom o kontribuciji koji predviđa finansijsku podršku Slovačke od milion eura za unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću i jačanja kapaciteta Uprave za igre na sreću.

Sporazum predviđa i obavezu crnogorske strane da najkasnije do 31. oktobra 2019. godine pripremi novi zakon o igrama na sreću i tehničke IT specifikacije za monitoring prihoda od priređivanja igara na sreću. Slovačka je prvu ratu od pola miliona uplatila u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, a preostali iznos treba da uplati do 30. januara 2020. godine, samo ukoliko Crna Gora ispuni svoj dio obaveza - poboljša regulativu u oblasti igara na sreću i obezbijedi kvalitetnu onlajn kontrolu priređivača.

Ministarstvo finansija nije odgovorilo ni na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića od 14. oktobra, koji je pitao u kojoj fazi se nalazi izrada novog zakona o igrama na sreću s obzirom na sporazum sa Slovačkom i kada se očekuju utvrđivanje predloga zakona i dostavljenje Skupštini.

Prema Poslovniku Skupštine, Vlada i njena ministarstva poslaniku moraju dostaviti odgovore u roku od dvije sedmice, što se u ovom slučaju nije desilo pa je Damjanović juče preko generalnog sekretarijata Skupštine poslao urgenciju.

Već 12 godina se najavljuje donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, ali se to odlagalo. Obaveza uvođenje onlajn nadzora priređivača postoji već 14 godina, ali je on dijelimično zaživio tek prije dvije godine, uz izuzetak lutrijskih i igara u kazinu.

Novi zakon trebalo bi da definiše kvalitetniji nadzor svih priređivača igara na sreću, utvrdi nova pravila i norme za lutrijske igre kao i za rad i nadzor kazina, definiše pitanje rada terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima, preciznije odredi uslove, način i kontrolu priređivanja igara na sreću preko interneta i drugih IT platformi, kao i visinu koncesionih naknada.

Prošle godine je kao pozitivna dočekana vijest da će Slovaci platiti i nadzirati ovaj posao, i da se zbog toga neće dešavati da neki privilegovani priređivači i lobiji utiču na proces reforme.

Crna Gora je prošle godine imala 15 miliona eura prihoda od igara na sreću, a za sedam mjeseci ove godine 9,7 miliona.

Ministar Radunović je nakon potpisivanja sporazuma kazao da je dalji razvoj tržišta igara na sreću od velike važnosti za Crnu Goru, kao i da će se unapređenjem informacionog sistema i jačanju kapaciteta Uprave za igre na sreću povećati državni prihodi.

Kažimir je kazao da Slovačka želi da poboljša javne finansije u Crnoj Gori u regulaciji igara na sreću.

“Ovaj sporazum treba da pomogne progres Crne Gore u oblasti igara na sreću sa ciljem povećanja prihoda. Ovo je pitanje povjerenja. Slovačka će naredne godine podržati tehničku podršku Uprave“, naveo je tada Kažimir.

Vlada obećala evropsko rješenje u martu, pa ućutala

Vlada je očekivala da će i ranije ispuniti uslove prema Slovacima jer je na sjednici od 31. januara ove godine usvojila program rada za ovu godinu, gdje je usvajanje predloga zakona o igrama na sreću predviđeno za prvi kvartal, odnosno do 31. marta ove godine.

“Ovim zakonom unaprijediće se sistem priređivanja igara na sreću, kroz kreiranje trajnih i održivih rješenja u skladu sa najboljom evropskom praksom, u cilju promovisanja principa konkurencije i ostvarivanja dodatnih prihoda za Budžet Crne Gore”, navedeno je u programu rada Vlade kao obrazloženje za potrebu izrade zakona o igrama na sreću.

Šta se desilo nakon usvajanja ovog programa i zbog čega je Vlada promijenila mišljenje i zašto krši svoje obaveze i dalje nije jasno.

Bonus video: