Firme iz Podgorice lani imale profit od 354 miliona eura

Glavni grad i Privredna komora razgovarali o potrebi unaprijeđenja poslovnog ambijenta
1640 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Goran Kapor
Sa sastanka, Foto: Goran Kapor

U Podgorici je aktivno - predalo završne račune za 2018. godinu 7.866 privrednih subjekta, što je 12,4% više u odnosu na prethodnu. To predstavlja 35,8 odsto svih aktivnih privrednih subjekata Crne Gore. Oni zapošljavaju 62.495 osoba, što je 12,6 odsto više nego u 2017. Podgoričke kompanije su u 2018. godini iskazali prihod od 5,2 milijarde eura, što je rast od sedam odsto. Njihova dobit je iznosila 354,5 miliona eura i za 15,6 odsto je veća u odnosu na prethodnu godinu.

To su podaci Poreske uprave saopšteni danas na sastanku rukovodstva Privredne komore i uprave Glavnog grada. Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je predstavio te asocijacija na unapređenju regulatornog okvira i promociji privrede i pozvao gradonačelnika Ivana Vukovića da se Glavni grad učestvuju u poslovnim forumima i da stranim kompanijama prezentuju pogodnosti za poslovanje u Podgorici.

Golubović je predstavio mogućnosti brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu.

"Crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veći i posebno smo zadovoljni što značajan broj privrednih subjekata posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja", kazao je gradonačelnik Vuković.

U Podgorici se, kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka, odvija intenzivna građevinska aktivnost.

"Kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu mu podršku može pružiti Privredna komora. Vuković je zaključio da je Glavni grad stabilan i održiv ambijent u finansijskom smislu, te najavio da će iduće godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti 93 miliona eura", navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o odnosima lokalne samouprave i privrednika i poboljšanju zakonskih rješenja čime bi se doprinijelo razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice, kao i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Bonus video: