"ODLIČNA PLATFORMA ZA RAZMATRANJE OSTVARENIH REZULTATA"

Sastanak Pododbora: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno pozdravila je napredak ostvaren u prethodnom periodu
438 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Crna Gora je postizanjem značajnih rezultata ponovo potvrdila snažnu posvećenost pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenjeno je na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima, koji je danas održan u Briselu.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da sastanci pododbora predstavljaju odličnu platformu za razmatranje ostvarenih rezultata i pitanja i izazova u kojima je potreban dodatan angažman, a sve u cilju njihovog efikasnijeg rješavanja i unapređenja stanja u datim oblastima.

On je podsjetio da je od prethodnog sastanka Pododbora Crna Gora otvorila jedno od najkompleksnijih poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

„Otvaranjem posljednjeg poglavlja u pregovaračkom procesu potvrdiće se da Crna Gora ostaje snažno posvećena ispunjenju obaveza iz evropske agende i da implementacijom reformi na nacionalnom nivou jasno dokazuje sposobnost da dostigne evropske standarde, kao i da se na evropskim adresama to prepoznaje i blagovremeno statusno vrednuje“, rekao je on.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno pozdravila je napredak ostvaren u prethodnom periodu,.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima uspostvaljen regulatorni i institucionalni okvir u oblastima koje obuhvata današnji Pododbor.

Hesus Žimeno je kazala da je potreban dalji rad na reformama i primjeni propisa, i da EU ostaje snažno posvećena procesu proširenja, regionu i Crnoj Gori.

Delegacija Crne Gore je na dvanaestom sastanku Pododbora predstavnicima Evropske komisije predstavila napredak ostvaren u pregovaračkim poglavljima 1 – Slobodno kretanje robe, 16 – Porezi, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 29 – Carinska unija i 30 – Vanjski odnosi.