PzP: Nadležni da provjere da li je kredit Ane Đukanović u stvari pranje novca

"Zakon o sprečavanju pranja novca jasno prepoznaje ovu praksu kao pranje novca i sad ostaje da se vidi da li zakoni ove zemlje važe za sve građane Crne Gore ili je porodica Đukanović nedodirljiva za Milivoja Katnića...", saopšteno je iz PzP-a
205 pregleda 14 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.04.2018. 09:26h

Ukoliko je informacija da je Ana Đukanovic dobila kredit od Zapad banke od 13,1 miliona eura, i da je kao obezbjeđenje za ovoliki kredit dala samo stan u Podgorici od 241 kvadrata, Pokret za promjene upozoravana javnost da se radi o klasičnoj transkciji koja ukazuje na ozbiljan rizik od pranja novca, saopšteno je iz PzP-a.

Advokatica Ana Đukanović založila je svoj stan u podgoričkom naselju Kruševac za tri kredita koje je uzela kod Zapad banke u ukupnoj vrijednosti od 13,1 milion eura.

"Centralna banka je dužna da u toku kontrole Zapad banke ovakav kredit uoči kao rizičan sa više aspekata. Kako sa aspekta ocjene kreditnog rizika jer je kredit od 13.1 miliona eura pokriven obezbjeđenjen sa maksimalno 500.000 eura, što znači da je banka izložena riziku za nepokriveni dio kredita ili za najmanje 12,5 miliona eura i da bi za taj iznos banka morala da uveća svoj kapital zbog opasnosti od gubitka. Centralna banka je morala izdati određenu mjeru Zapad banci da obezbjedi pokrivanje ukupnog iznosa kredita sa adekvatnom garancijom ili da adekvatno klasifikuju ovaj kredit kao rizican dio aktive banke", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postoji "osnovana sumnja da se radi o tzv "fiktivnim kreditima" koji su jedan od uobičajenih šema za pranje novca stečenog kriminalom".

"Pozivamo Centralnu banku da se izjasni o ovom "kreditu" i da informiše javnost da li je obavjestila Upravu za sprečavanja pranja novca o ovoj transakciji. Uprava za sprečavanja pranja novca bi po službenoj dužnosti odmah morala od Zapad banke zatražiti dokumentaciju o ovom kreditu i otvoriti istragu, jer je po Zakonu o sprečavanju pranja novca fiktivni krediti prepoznaju kao mehanizam za pranje novca. Istovremeno, SDT Milivoja Katnica ima idealni priliku da konačno otkriju jedan slučaj pranja novca i da vrlo brzo okončaju istragu protiv ovlašćenih lica u Zapad banci i Ane Đukanović zbog pranja novca sklapanjem fiktivnih ugovora o kreditu".

Iz PzP-a ističu da Katnić "ima javno otkriven slučaj pranja novca u koji je uključen i srodnik najmoćnijeg političara u državi".

"Ne treba biti nikakav ekspert pa uočiti elemente bića krivičnog djela pranja novca, jer je banka morala za ovaj kredit da uzme koleteral sa najmanje dva puta većim iznosom, kao što je to uobičajena praksa i da je prihvatanjem kolaterala koja pokriva samo 3 odsto kredita banka omogućila Ani Đukanović da jednostavno ne vrati krediti i da "zaradi" 12,6 milona eura na štetu kapitala vlasnika Zapad banke. Zakon o sprečavanju pranja novca jasno prepoznaje ovu praksu kao pranje novca i sad ostaje da se vidi da li zakoni ove zemlje važe za sve građane Crne Gore ili je porodica Đukanović nedodirljiva za Milivoja Katnića, koji je postavljen da progoni DF o da štiti kriminalne poslove režima", zaključuje se u saopštenju PzP-a.

Bonus video: