Šarićeva zgrada opet pod Đukanovićevom blokadom

Nakon sedam godina, kada je dug od više od četiri miliona pljevaljske firme od banke brata predsjednika države Mila Đukanovića prvo preuzela praška firma “Lunez one”, a potom i druga češka firma, “Rahika uno”, dugovanje je ponovo vraćeno na naplatu Prvoj banci
13429 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Šarić
Đukanović i Šarić

Prva banka Aca Đukanovića ponovo je preuzela naplatu milionskih dugovanja kompanije “Tera ing“ koju povezuju sa Pljevljakom Duškom Šarićem, preuzimajući hipoteku na poslovne zgrade kompanije “Mat company“ u centru Pljevalja.

Time je nakon sedam godina, kada je dug od više od četiri miliona pljevaljske firme od banke brata predsjednika države Mila Đukanovića prvo preuzela praška firma “Lunez one”, a potom i druga češka firma, “Rahika uno”, dugovanje je ponovo vraćeno na naplatu Prvoj banci.

To se vidi iz tereta koje je Prva banka upisala u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine na poslovne zgrade u Ulici Vuka Kneževića u Pljevljima uknjižene na “Mat company“, firmu povezanu sa Šarićem.

Hipoteka koju je na atraktivnoj dvospratoj i jednospratnoj pomoćnoj zgradi prije dvije godine upisala “Rahika uno”, krajem jula je ustupljena Prvoj banci.

“Hipoteka I reda u korist ‘Rahike uno’ SRO iz Praga kao hipotekarnog povjerioca - sada ustupioca, prenosi se na prijemnika Prvu banku Crne Gore AD Podgorica na svim uknjiženim, kao i svim budućim nepokretnostima koje se izgrade na ovim parcelama radi duga ‘Tera ing’ DOO Pljevlja od 4.337.074,41 eura, notarski zapis od 17. februra 2016. i od 31. jula 2019“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Prema centralnom registru, firmu “Tera ing” je osnovala je pljevaljska firma “Mat company”, a Jovica Lončar je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik. “Mat company” osnovao je Lončar i američka firma “Mateniko LLC”.

Hipoteka je stavljena na dvije dvospratne poslovne zgrade od ukupno 2.139 kvadrata. Hipoteka nije upisana na zemljišni kompleks sa poslovnim prostorima u Ševarima firme “Tera ing”.

Preostala imovina firme “Mat company” u Pljevljima od februara je “čista”, odnosno izbrisane su sve hipoteke banke i države zbog poreskih obaveza.

“Rahika uno“ je prije tri godine preuzela na sebe potraživanja češke firme “Lunez one“, koja je još 2012. otkupila od Prve banke dug firme “Tera ing“. Tada je kao zalog data imovina “Mat company“.

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. sa firmom “Lunez one“ potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupno vrijedne oko 15 miliona eura.

Ugovorom se “Lunez one“ obavezala da preuzme i dugove prema Prvoj banci, firmi “Tera ing” i “Max prestige” koja gazduje istoimenim hotelom u Budvi.

Hotel “Max prestige” mediji su često dovodili u vezu sa Šarićem.

Imovina firmi “Tera ing” i “Mat company” godinama je bila pod blokadom države zbog sudskog procesa koji se vodio protiv Šarića i Lončara..

Nakon punih sedam godina, 17. maja prošle godine, imovina je vraćena Šariću i Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenih prodajom narkotika.

Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog suda, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac obuhvaćen optužnicom nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Šarić i Lončar dobili prvi papir za gradnju betonjerke

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je prije mjesec pljevaljskoj kompaniji “Tera ing“ urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za gradnju betonske baze.

Urbanistička parcela za koju je aminovana gradnja betonske baze nalazi se na lokalitetu Ševari, koji je pokriven Detaljnim urbanističkim planom “Bare I“. Planskim dokumentom urbanistička parcela ima namjenu - privreda i proizvodnja i moguće je graditi objekte lake industrije, suteren prizmelje i sprat.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, parcele za koje su izdati urbanističko-tehnički uslovi su u vlasništvu kompanije “Tera ing”. Pljevaljska firma je tu vlasnik zemljišnog kompleksa od 35.000 kvadrata, na kojem su tri poslovna objekta, od 1.081, 1.084 i 641 metara kvadratni.