Zakon o JPP - privatniku javni interes i zarada uz rizik

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da se zakonom o javno - privatnom partnerstvu uvodi novi instrument u sistem javnih investicija, kojim se obezbjeđuju potrebne investicije a država rizik finansiranja prebacuje na privatnog partnera kojem se omogućava da na osnovu toga stekne zaradu
1280 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice Odbora za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Sa današnje sjednice Odbora za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2019. 14:12h

Odbor za ekonomiju dao je jednoglasno saglasnost na predlog zakona o javno - privatnom partnerstvu, izmjene zakona o koncesijama i o vazdušnom saobraćaju.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da se zakonom o javno - privatnom partnerstvu uvodi novi instrument u sistem javnih investicija, kojim se obezbjeđuju potrebne investicije a država rizik finansiranja prebacuje na privatnog partnera kojem se omogućava da na osnovu toga stekne zaradu.

On je naveo da je zakon usklađen sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Predstavnica Ministarstva ekonomije Biljana Jakić kazala je da se zakon o koncesijama mijenja zbog usaglašavanja sa direktivama EU kao i zbog potrebe da obaveze koncesionara dodatno preciziraju.

Poslanik SD-a Boris Mugoša pitao je zašto su aerodromi izbačeni iz zakona kao mogućnost da se kao javno dobro daju pod koncesiju, zašto su naveli da se postupci započeti po prethodnom zakonu nastavljaju po tom zastarjelom zakonu, kao i da li je i postojeći zakon predviđao mogućnost fazne eksproprijacije a što se navodi kao novina u novom.

Sa sjednice Odbora
Sa sjednice Odbora(Foto: Luka Zeković)

Jakić je odgovorila da je zauzet stav da se aerodromi valorizuju na drugačiji način, kao i da je pravna praksa da se postupak započet po jednom zakonu i završi po njemu bez obzira i ako se u međuvremenu izmjeni taj zakon. Ona je navela da postojeći zakon nije predviđao faznu eksproprijaciju ali da se ona omogućavala naručito kod eksploatacije sirovina.

Vlada je prije predlaganja ovog zakona započela postupak davanja pod koncesiju dva crnogorska eurodroma na period od 30 godine. Predlog iz EU bio je da se taj postupak započne nakon usvajanja novog zakona, ali je Vlada odbacila takvu sugestiju.

Ovakav način davanja aerodroma u zakup podržavaju DPS i BS, dok je SD protiv.

Predstavnik ministarstva saobraćaja Zoran Kostić naveo je da su izmjene zakon o vazdušnom saobraćaju potrebne zbog usklađivanja sa standardima EU i obrazložio te novine.

Bonus video: