Crnogorski Telekom kroz konkurs "Za svako dobro" dodijelio 30 hiljada eura

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulksaja, kazala je da je konkurs "Za svako dobro" tradicija na koju je ta kompanija ponosna
2870 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti povodom zvaničnog proglašenja pobjednika Telekomovog konkursa Za svako dobro za 2019. godinu., Foto: Crnogorski Telekom
Sa svečanosti povodom zvaničnog proglašenja pobjednika Telekomovog konkursa Za svako dobro za 2019. godinu., Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je, kroz konkurs "Za svako dobro", dodijelio 30 hiljada eura za realizaciju tri projekta, a najveći broj glasova građana dobio je projekat „Preduzetništvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih“ Studentskog biznis udruženja. Uz njih, podršku će dobiti i projekti NVO Crnogorski gitaristički centar i NVO Učionica u pokretu.

To je saopšteno na svečanosti povodom zvaničnog proglašenja pobjednika Telekomovog konkursa "Za svako dobro" za 2019. godinu.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulksaja, kazala je da je konkurs "Za svako dobro" tradicija na koju je ta kompanija ponosna.

„Kao i prethodnih pet godina, nastavili smo da podržavamo razvoj zajednice, obrazovanje, zaštitu životne sredine i digitalnu inkluziju, koji su i dalje glavna područja naših društveno odgovornih inicijativa“, rekla je Cibulskaja, ističući da je korporativna odgovornost godinama neodvojivi dio Telekomove korporativne kulture.

„Ona je sastavni dio svih naših poslovnih aktivnosti, a kao jedna od vodećih kompanija u zemlji, Crnogorski Telekom želi da se uključi u sve oblasti važne za crnogorsko društvo. Već 12 godina podržavamo obrazovni sistem u Crnoj Gori pružajući svim školama u zemlji besplatan internet. Ove godine odlučili smo da odemo korak dalje u toj inicijativi pružanjem besplatnog mobilnog interneta za 150 prigradskih i seoskih škola. Pouzdanost i brzina naše 4G mobilne mreže omogućavaju nam da im pružimo jednake mogućnosti“, poručila je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, ovogodišnji pobjednički projekti su iz oblasti obrazovanja i socijalne uključenosti.

„Ove godine ćemo s našim novim NVO partnerima nastaviti da promovišemo svijet novih mogućnosti u obrazovanju, socijalnoj inkluziji, preduzetništvu, jer verujemo da primjena digitalnih tehnologija može da riješi važna pitanja u društvu, a mi ćemo nastaviti da podržavamo razvoj svih oblasti važnih za zajednicu u kojoj djelujemo“, kazala je Cibulskaja.

Ekspert za korporativnu komunikaciju u Crnogorskom Telekomu, Matija Otašević, rekao je da je u prethodnih pet godina, kroz konkurs "Za svako dobro" podržano 29 projekata od posebne važnosti za zajednicu, sa ukupno 150 hiljada eura.

„I ove godine smo birali projekte od posebnog značaja za zajednicu kojima će ukupno biti dodijeljeno 30 hiljada eura za realizaciju. Pravo da učestvuju na konkursu imale su sve nevladine organizacije (udruženja i fondacije) registrovane u Crnoj Gori, i njime se finansiraju društveno odgovorni projekti iz oblasti obrazovanja i kulture, zaštite životne sredine i inkluzije osjetljivih grupa, u čijem se sprovođenju primjenjuju digitalne tehnologije i koji promovišu digitalnu inkluziju, digitalizaciju i STEM obrazovanje“, objasnio je Otašević.

Ove godine, kako je dodao, konkurs Za svako dobro predstavljen je u okviru Telekomove kampanje Svijet novih mogućnosti.

„Ove godine smo odlučili da podržimo tri projekta koja će pojedinačno dobiti više novca nego do sada – odnosno do 10 hiljada eura po projektu. Istovremeno, odlučili smo da samu zajednicu više uključimo u odlučivanje, pa smo građanima prepustili da odaberu dva projekta za koja smatraju da su od posebnog značaja u oblastima podržanim konkursom“, rekao je Otašević.

On je rekao da je zahvaljujući intenzivnoj promociji konkursa ove godine bilo gotovo četiri puta više glasova nego prethodne odnosno oko 13 i po hiljada glasova.

„Najveći broj glasova dobio je projekat nevladine organizacije Studentsko biznis udruženje – Preduzetništvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih. Dio svijeta novih mogućnosti, zahvaljujući glasovima onlajn zajednice, postao je i Crnogorski gitaristički centar sa projektom Muziku u sva srca“, kazao je Otašević.

On je objasnio da se se posljednja novina u konkursu odnosi na nagradu za najbolje digitalno Idejno rješenje.

„Idejna rješenja predstavilo je pet nevladinih organizacija, a najbolje je odabrala Ekspertska komisija sastavljena od predstavnika Crnogorskog Telekoma. Riječ je o Web i mobilnoj aplikaciji za roditelje koju je osmislila nevladina organizacija Učionica u pokretu“, naveo je Otašević.

Izvršni direktor Studentskog biznis udruženja, Nikola Mićunović, kazao je da projekat te organizacije sadrži četiri projektne aktivnosti, koje će se kontinuirano realizovati tokom šest mjeseci.

„Na realizaciji projektnih aktivnosti uključeni su učenici i nastavnici srednjih škola, studenti, profesori univerziteta, predstavnici omladinskih organizacija, društveno odgovornih kompanija, institucija u Crnoj Gori. Ovo je definitivno projekat koji za krajnji rezultat ima dobro mladih, a samim tim i dobro društva u kojem se nalazimo“, ocijenio je Mićunović.

Direktor Crnogorskog gitarističkog centra, Radoš Malidžan, rekao je da će kroz projekat biti urađen sajt za obrazovanje slijepih.

„Moći će preko tog sajta da uče gitaru. Nabavićemo i Brajev štampač sa potrebnim materijalom, koji ćemo pokloniti Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ i na taj način omogućiti svima u Crnoj Gori da mogu da se igraju muzikom, da se raduju i da sviraju gitaru i, naravno, druge instrumente. Ovo je prvi put da će ovakav sajt biti preveden na naš jezik“, kazao je Malidžan.

Predstavnica Učionice u pokretu, Dijana Kuzmanović, pojasnila je da nagrađeni projekat podrazumijava izradu aplikacije za roditelje.

„To je svojevrsni vid elektronske usluge roditeljima, koji će biti dostupan na svim uređajima. Cilj projekta je veća informisanost roditelja kada su u pitanju postignuća njihove djece u školi, ali i veća informisanost kada su u pitanju izostanci djece, vaspitne mjere i sve ostale aktivnosti koje se tiču njihove djece. Cilj projekta je da uključi roditelje što više u obrazovni proces njihove djece, a sa druge strane da podrži roditelje i školu u njihovoj vaspitnoj ulozi“, rekla je Kuzmanović.

Prošle godine Tim Za svako dobro obilježio je mali jubilej – pet godina konkursa – kojeg, kako je danas ocijenio Otašević, ne bi bilo bez podrške Eksterne komisije koja je godinama ocjenjivala projekte. Nju su, osim predstavnika Telekoma, činile Marijana Kadić Bojanić, direktorica Televizije i Nezavisnog dnevnika Vijesti, Anica Maja Boljević, direktorica Fonda za aktivno građanstvo, i Jelena Miljanić, koordinatorka projekata u UNDP-u. Odluku o donaciji ove godine su, uz građane, donijeli članovi Ekspertske komisije, sastavljene od predstavnika Crnogorskog Telekoma.