Terzićima osporeno 700 hiljada, parnica kreće iznova

Apelacioni sud tvrdi da su Terzići zakasnili sa podnošenjem tužbe i da im je zahtjev “zastario”
0 komentar(a)
bazen crvenog mulja, KAP, Foto: Privatna arhiva
bazen crvenog mulja, KAP, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2018. 14:06h

Apelacioni sud Crne Gore poništio je prvostepenu presudu Privrednog suda, kojom je usvojen tužbeni zahtjev porodice Đorđija Terzića iz zetskog sela Srpska i obavezan prvotuženi Kombinat aluminijuma u stečaju i drugotužena država da im na ime štete koju su pretrpjeli isplate 703.052 eura i naložio da ovo suđenje pred prvostepenim sudom počne iznova.

Prvostepenu presudu donijela je sudija Nataša Bošković, a nju je poništilo tročlano Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala sudija Katarina Đurđić, a u kojem su još bili Marijana Pavićević i Ramo Striković, sudija izvjestilac u ovom predmetu.

Apelacioni sud tvrdi da su Terzići zakasnili sa podnošenjem tužbe, te da je njihov tužbeni zahtjev “zastario”, u roku od pet godina od kada je nastala šteta i u kojem se mogla tražiti novčana naknada.

“U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti propuste na koje je ukazano ovim rješenjem i u skladu sa datim primjedbama na valjan način utvrditi da li se u konkretnom slučaju radi o naknadi štete za zemljište koje je potpuno uništeno i ne postoji mogućnost vraćanja u prvobitno stanje ili se radi o naknadi štete zbog umanjenja vrijednosti zemljišta i prihoda koji se ostvaruje njegovim korišćenjem od koje činjenice zavisi i ocjena istaknutog prigovora zastarjelosti utuženog potraživanja”, navodi se u novoj presudi Apelacionog suda.

Sudski vještak Bogdan Bulatović nesporno je utvrdio, tokom trajanja parnice, da je vrijednost imovine koja se nalazi u neposrednoj blizini bazena crvenog mulja KAP-a smanjena za 703.052 eura.

Đorđijev sin Radoslav Terzić godinama je obavještavao sve institucije i širu javnost da su mu ugrožena ljudska prava i da je primoran da živi u zagađenoj sredini neposredno pored bazena crvenog mulja Kombinata, budući da samo njihovoj porodici u ovom zetskom selu država nije ponudila otkup imanja.

Bonus video: