U kasi 23,5 miliona, građanima idu veći nameti

Nacrt Odluke juče stavljen na javnu raspravu
4243 pregleda 0 komentar(a)
Počinje javna rasprava: Centar Tivta, Foto: Siniša Luković
Počinje javna rasprava: Centar Tivta, Foto: Siniša Luković

Budžet Opštine Tivat za 2020. godinu iznosiće 23.556.400 eura, predloženo je nacrtom Odluke o budžetu za narednu godinu, koju je pripremila administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS). Nacrt je juče stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Tivatska vlast namjerava da dogodine potroši 12,92 miliona eura na kapitalne izdatke, tekući rashodi budžeta iznosiće nešto preko šest miliona, dok će na otpatu kredita biti potrošeno 2,36 miliona eura. Transferi institucijama, pojednicima i NVO sektoru iznosiće nešto više od dva miliona eura. Namjera je, prema nacrtu, da se od poreza dogodine naplati ukupno 8,5 miliona eura, što je oko 600 hiljada više od plana prihoda po tom osnovu za ovu godinu. Najveći dio tog uvećanja od oko 400 hiljada eura, očekuje se od naplate poreza na nepokretnosti koji će, prema novoj odluci koja bi trebalo da ide na usvajanje na narednoj sjednici lokalnog parlamenta, biti uvećan za vlasnike nekretnina na prvoj liniji uz obalu mora, odnosno trasu Jadranske magistrale kroz Tivat.

Lokalna DPS-SD-HGI vlast očekuje pad prihoda Opštine od naplate lokalnih taksi za oko 50 hiljada eura, te naknada za čak blizu 800 hiljada eura u odnosu na plan prihoda po tim osnovama za ovu godinu. Posebno zabrinjava to što očekuju dodatni pad ionako niskih prihoda Opštine od komunalija koje treba da plate investitori svih novih objekata koji se grade u Tivtu.

Ove godine, plan prihoda od komunalija iznosi 2,5 miliona eura, a dogodine tek 1,8 miliona što je stavka koju će Kusovac i njegovi saradnici morati da objašnjavaju Tivćanima tokom aktuelne javne rasprave, jer se sve to dešava u vrijeme kada je u Tivtu na sceni bukvalno eksplozija nove gradnje, prvenstveno stanova za prodaju na tržištu.

Iz nacrta budžeta se vidi i da Kusovčeva administracija u godini lokalnih izbora, Tivćanima namjerava da pored poreza na nepokretnosti, za čak trećinu poveća naknadu koju će oni plaćati za korišćenje opštinskih puteva. Tzv. „ostali prihodi“ Opštine Tivat naredne godine će biti manji za oko milion i po eura nego 2019. u kojoj je Vlada lokalnoj samoupravi vratila upravo toliki iznos novca za refundiranje nabavke novih vatrogasnih vozila preko MUP-a prije deset godina.

Kusovac je planirao da grad dogodine zaduži za novih dva miliona eura, u budžet da prenese četiri miliona eura neutrošenih sredstava iz ove godine, kao i da Tivat u izbornoj godini, dobije čak četiri miliona eura kapitalnih donacija od Vlade.

Na rashodovnoj strani, plate i ostala primanja narasle lokalne administracije dogodine će Tivćane koštati preko 3,5 miliona eura, što je oko 70 hiljada eura više nego 2019. Troškovi rada administracije dogodine će u obliku rashoda za materijal i usluge, poreske obveznike koštati preko 1,8 miliona eura, što je uvećanje od skoro 100 hiljada u odnosu na ovu godinu. Kapitalni izdaci planirani na 12,92 miliona, za oko 200 hiljada su veći od plana kapitalnih ulaganja za ovu godinu, pri čemu je došlo do preraspodjele iznosa na pojedinim stavkama, pa će tako, na primjer, dogodine za ekspropijaciju biti utrošeno čak tri miliona eura, što je upola više nego 2019.

Najveći dio tih troškova odnosi se na konalno plaćanje oko 12.000 kvadrata privatne zemlje na Klačini koje je Opština u vrijeme dok je njome upravljao Ivan Novosel (DPS), 2014 i 2015. uzurpirala mještanima Krtola, radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Opet daju poklonjene stambene kredite

Kusovac ni u narednoj, izbornoj godini, ne odustaje od prakse davanja kredita pod povoljnim uslovima zaposlenima u lokalnoj uopravi za rješavanje stambenih pitanja ili poboljšanje uslova stanovanja. Za te kredite planirano je 50 hiljada eura, što je za 20 hiljada manje nego ove godine. Zanimljivo je da lokalna administracija računa da će njeni članovi koji su dobili ove kredite, dogodine u gradsku kasu vratiti tek 9.000 eura, skoro upola manje nego što iznosi plan prihoda od otplate ovih kredita za 2019. Iako je nedavno u lokalnom parlamentu izglasala odluku o produženju zakupa opštinskih poslovnih prostora sa aktuelnim zakupcima pod istim uslovima, uz napomenu da sa skoro svima od njih „Opština ima pozitivno iskustvo u smislu redovnog plaćanja zakupnina“, tivatska vlast dogodine u budžetu od rente očekuje tek 150.000 eura, što je za čak 60 hiljada eura manje nego što iznosi plan prihoda od zakupa opštinskih poslovnih prostora u 2019.

Bonus video: