Sud: Nezakoniti oglas i odluka Montecarga za vozovođu

Presudu je donio sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Almir Muratović
2128 pregleda 0 komentar(a)
Direktor Montecarga Muradif Grbović, Foto: Savo Prelević
Direktor Montecarga Muradif Grbović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2019. 13:50h

Osnovni sud u Bijelom Polju usvojio je tužbu Ivana Drobnjaka, bivšeg radnika državne željezničke firme za prevoz robe Montecargo i poništio, kao nezakonit, oglas preduzeća od 7. decembra 2018. za radno mjesto popisni vozovođa, kao i odluku o izboru kandidata donijetu 26. decembra prošle godine.

Presudu je donio sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Almir Muratović.

Željeznička kompanija za prevoz robe žalila se Višem sudu na ovu prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bijelom Polju.

Drobnjak, koji je dobio otkaz lani, za “Vijesti” je u martu ove godine tvrdio da je „diskriminatorski otpušten sa posla” tokom 2018. Tad je saopštio sumnje da se sve tempira da bi sestra direktora Montecarga Muradifa Grbovića, nakon što je dokvalifikovana sa mjesta higijeničarke za vozovođu, kasnije bila raspoređena na radno mjesto vozovođe.

Izvršni direktor Grbović tada je negirao tvrdnje Drobnjaka.

Na radno mjesto koje je prethodno na određeno vrijeme obavljao Drobnjak, nakon sprovedenog oglasa, izabran je Darko Raonić. Na sporni oglas Montecarga prijavljivao se i Drobnjak.

Bjelopoljski sud utvrdio je da je oglas nezakonit i da je tuženi Montecargo njim tražio dodatne uslove koje su kandidati morali ispunjavati, iako nijesu bili predviđeni Pravilnikom organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta iz jula 2018, a koji se tiču položenog stručnog ispita za magacionera na željeznici. Predmetnim oglasom “nijesu traženi uslovi koji se odnose na zdravstvenu grupu koja je propisana navedenim pravilnikom tuženog”.

Sudija Muratović utvrdio je i da odluka o izboru kandidata prema konkursu Montecarga “ne sadrži razloge kojim kriterijumima se rukovodio izvršni direktor tuženog prilikom donošenja odluke”.

“Jer odluka ne sadrži nikakve razloge zbog čega je izabrani kandidat dobio prednost u odnosu na tužioca”, dodaje se, između ostalog, u presudi.

Izabrani kandidat, prema navodima iz presude, nije dostavio dokaz o radnom iskustvu na poslovima za traženo radno mjesto u trajanju od šest mjeseci, a što je oglasom Montecarga traženo i bilo propisano Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta od jula 2018.

Bonus video: