Opština Bijelo Polje planira prihod od 15, 5 miliona eura

Nacrtom odluke o budžetu za 2020. godinu koji je juče stavljen na javnu raspravu u Bijelom Polju je predviđeno skoro osam miliona za tekuću potrošnju, 3,3 miliona eura na otplatu duga, a za kapitalni budžet 4,1 milion eura
2137 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje
Zgrada Opštine Bijelo Polje

Bjelopoljska opština će u narednoj godini prihodovati ukupno oko 15,5 miliona eura, piše u nacrtu odluke o budžetu za 2020. godinu koji je juče stavljen na javnu raspravu.

Od toga je skoro osam miliona planirano za tekuću budžetsku potrošnju, 3,3 miliona eura na otplatu duga, dok se za kapitalni budžet izdvaja 4,1 milion eura.

Izvorni prihodi (porezi, takse, naknade, donacije, ostali prihodi), planirani su u iznosu od 14,8 miliona eura, od čega na tekuće i kapitalne izdatke ide 11,9 miliona eura.

Tekući prihodi su planirani u iznosu od 12,7 miliona eura, od čega se 4,7 miliona odnosi na poreze, dok će 1,3 miliona biti prihodovano od raznih naknada.

Na donacije i transfere planirano je 8,4 miliona eura, od čega 1,6 miliona čine donacije, kapitalne donacije iznose 1,2 miliona eura dok se na transfere (transfer iz egalizacionog fonda) odnosi 6,8 miliona eura.

Nacrtom je planirano da se za za plate i materijalne troškove rada činovnika potroši ukupno dva miliona eura, dok će transferi raznim lokalnim firmama, pojedincima, NVO sektoru i sportskim klubovima iznositi 3,9 miliona eura.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz Opštine, u odnosu na prošlu godinu budžet je manji za 300.000 eura, ali će se nadokanaditi “kroz domaćinski pristup i nastavkom uštede na svim nivoima izmijenjena struktura budžeta, koja predviđa povećanja za poljoprivredu, preduzetništvo, socijalna davanja, novorođenčad, studente, sport i kulturu”.

Pojašnjeno je da je nacrtom budžeta u narednoj godini predviđeno povećanje subvencija za poljoprivredu za 50 hiljada eura, što je uvećanje za 20 odsto. Takođe, povećane su i subvencije za rurarni razvoj sa 70.000 na 100.000, što je povećanje oko 40 odsto, kao i transferi za socijalna davanja.

Novorođenčad će u 2020. godini dobijati od Opštine poklon od 150 eura. umjesto dosadašnjih 100 eura.

Kada je u pitanju obrazovanje, učenici osnovnih škola do četvrtog razreda dobiće besplatne knjige, a stipendije će dobiti studenti sa prosjekom iznad 9, kao i student deficitarnih zanimanja i sa nižim prosjekom, odnosno iznad 8 i studenti bez oba roditelja.

Javna rasprava je počela juče i trajaće 15 dana. Centralna javna rasprava održaće se 25. novembra u 13 sati, u sali Skupštine opštine Bijelo Polje, sa početkom u 13 časova.

Bonus video: