"VUKOVIĆ NASTAVLJA SA PRAKSOM ZADUŽIVANJA"

Lakušić: DPS manipuliše, najveći planirani budžet Glavnog grada bio 2009.

Planirani budžet predstavlja politički predizborni marketing, u susret izborima koji nas očekuju u 2020. godini, ocjenjuje odbornik DNP-a
2021 pregleda 1 komentar(a)
Lakušić, Foto: DNP
Lakušić, Foto: DNP

Tvrdnja Glavnog grada da je predloženi budžet za 2020. godinu najveći u istoriji Podgorice je netačna, jer je najveći planirani budžet kojim je Glavni grad ikada raspolagao iz 2009. godine, kazao je odbornik Demokratske narodne partije (DNP) u Skupštini Glavnog grada, Zoran Lakušić.

Očigledno je, kako je kazao, da se politika Demokratske partije socijalista (DPS) zasniva na "manipulacijama i prevarama."

"U sredstvima informisanja, Uprava grada najavila je javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za 2020. godinu, kojim su planirana sredstva od 93,7 milona evra, i pri tom su saopštili informaciju da je to ujedno i najveći bužet u istoriji Podgorice. Što nije tačno i radi se o providnoj manipulaciji, jer najveći planirani budžet kojim je Glavni grad ikada raspolagao je iz 2009. godine u iznosu od 101.245.590,00 evra, sa kapitalnim budžetom u od 60.655.300,00 evra. Očigledno je da se politika DPS-a zasniva na manipulacijama i prevarama", ističe Lakušić.

budžet 2009
Odluka o budžetu za 2009.(Foto: DNP)

Planirani budžet za 2020. godinu je, smatra on, politički motivisan i predstavlja "nabudženi izborni bužet" koji prati "puno kontradiktornosti i očiglednog politikanstva."

"Najbolje to potvrđuje podatak, da Glavni grad prikazuje da su u deficitu 19.101.000 evra sa kamatama po osnovu zaduženja, pri tom je primarni deficit 17.913.000 evra, što dovoljno govori da će budžet u samom planiranju biti u minusu od 19 milona evra. Razlozi povećanja primitaka u odnosu na 2019. godinu je što Glavni grad počinje sa realizacijom projekta „Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici” faza I, za koji su sredstva (21.172.000 eura) obezbijeđena shodno ugovoru o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava, zaključenog između Vlade Crne Gore-Ministarstvo finansija, Glavnog grada, Vodovoda i kanalizacije i Vlade Crne Gore – Ministarstvo održivog razvoja i turizma", navodi Lakušić.

Ovaj podatak, kako je kazao, jasno pokazuje da "bez kredita gradska vrhuška nije u stanju da obezbijedi stabilne finansije", i da se svi najznačajniji kapitalni objekti posljednjih decenija u glavnom gradu rade iz kredita.

Zato su, dodaje Lakušić, neutemeljene izjave da je ukupan budžet za 2020. godinu realan i uravnotežen.

"Takođe, Glavni grad je prezadužen, sa tom praksom zaduživanja gradonačelnik Vuković nastavlja i u narednoj godini", navodi on.

I pored nerealnog uvećanja, kako je kazao Lakušić, budžet Podgorice za 2020. godinu po glavi stanovnika je najsiromašniji u odnosu na budžete glavnih gradova država regiona.

"Planirani budžet predstavlja politički predizborni marketing, u susret izborima koji nas očekuju u 2020. godini. Nerealno je planiran zbog marketinških predizbornih političkih ciljeva partije na vlasti, čiiji je gradonačelnik Vuković samo puki izvršilac jedne nakaradne politike pogubne za građane Podgorice", zaključuje odbornik DNP-a u Skupštini Glavnog grada.