raste izvoz drvne sirovine, susjedne zemlje zabranjuju izvoz i sječu

Crna Gora svojim šumama razvija tuđe drvne industrije

Crnogorski izvoz namještaja na nivou statističke greške
5402 pregleda 13 komentar(a)
Izvoz drvne građe, Foto: Arhiva Vijesti
Izvoz drvne građe, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.11.2019. 19:06h

Crna Gora izvozom drvnih sirovina razvija drvnu i industriju namještaja u susjednim državama, dok je njena industrija na bazi drveta nedovoljno razvijena ili je uopšte nema.

To se može zaključiti iz podataka o izvozu drvnih sirovina i uvozu najmještaja, poluproizvoda i drugih proizvoda od drveta, koje je “Vijestima” obezbjedila Uprava za statistiku Monstat.

šume

Za devet mjeseci ove godine Crna Gora je izvezla drvnih sirovina u vrijednosti od 21,9 miliona eura, što je za tri miliona više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno Crna Gora je uvezla poluproizvoda i drugih proizvoda od drveta vrijednih 22,3 miliona eura, ili dva miliona više nego u istom periodu lani. Namještaja i njihovih djelova je uvezeno u vrijenosti od 58,2 miliona eura ili 10,5 miliona više.

U cijeloj 2018. godine Crna Gora je izvezla drvnu sirovinu u vrijednosti od 27 miliona eura. Istovremeno je uvezla 28 miliona eura proizvoda od drveta i 61,5 miliona eura namještaja i njihovih djelova. Pod “namještajem i njihovim dijelovima”, kako je pojašnjeno iz Monstata, smatraju se i nedrveni proizvodi madraci, dušeci, jastuci,... ali najznačanija stavka je namještaj čija je osnova drvo.

Vlada Kosova je u maju ove godine u potpunosti zabranila izvoz drveta kao sirovine, a do tada je imala određena ograničenja. U obrazloženju odluke vlasti iz Prištine, navedeno je da žele zaštititi svoju industriju prerade drveta koja ima visok stepen rasta i trpi štetu zbog nedostatka sirovina.

Trošenje šuma za najniži stepen obrade sirovina
Trošenje šuma za najniži stepen obrade sirovina(Foto: Arhiva Vijesti/Amil Ibrahimagić)

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je tada rekao da je ova odluka donijeta kako bi se sačuvao šumarski fond na Kosovu.

„Ova odluka čuva šumarski fond na Kosovu i omogućava prerađivačima drva da obezbijede sigurnije zalihe sirovina“, rekao je Šalja na sastanku vlade, kako su prenijeli kosovski mediji.

Vlada Kosova prethodno je uvela i podsticaje za svoje drvoprerađivače kojim im olakšava i pojeftinjuje kupovinu drvnih sirovina iz uvoza umjesto da sjeku svoje šume.

Ovakve mjere na Kosovu iskoristili su crnogorski sjekači šuma, jer je došlo do značajnog rasta sirovina upravo na ovo tržište. Iz Crne Gore je na Kosovo za devet mjeseci ove godine izvezeno drvne sirovine za 10,5 miliona eura.

Slične zabrane postoje u Albaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini...

U obrazloženju Savjeta ministara BiH o potpunoj zabrani izvoza drvnih sirovina iz juna ove godine navedeno je da njihova drvna industrija bilježi ekspanziju i ostvaruje godišnji izvoz u vrijednosti od oko 750 miliona eura. Međutim, požalili su se da se 35 odsto tog iznosa odnosi na izvoz trupaca, rezane građe i ogrijevnog drveta, dok proizvođači namještaja moraju uvoziti sirovinu iako na domaćem tržištu imaju dovoljne količine.

Crna Gora je u maju 2017. godine uvela privremenu i dijelimičnu zabranu izvoza drvnih sirovina, ali ona nije dugo trajala niti je uticala na razvoj domaće prerađivačke i industrije namještaja, kao što je bilo najavljeno.

Izvoz drvne građe
Izvoz drvne građe(Foto: Zoran Đurić)

Crnogorska industrija je prošle godine, prema podacima Monstata, izvezla namještaja i njegovih djelova za ukupno 766 hiljada eura, dok je izvoz sirovog drveta bio veći za 35 puta. Istovremeno izvoz BiH u namještaju i proizvodima od drveta (bez sirovina) iznosi 480 miliona eura.

Podaci Monstata, predstavljeni u tabelama, pokazuju da Crna Gora u Srbiju izvozi sirovo drvo u vrijednosti 3,5 miliona eura, dok istovremeno iz ove državi uvozi 8,7 miliona eura vrijednih proizvoda od drveta kao i 21,8 miliona eura namještaja i njegovih djelova. Slično je i sa Italijom gdje Crna Gora izvozi drvnu sirovinu vrijednu dva miliona eura, a uvozi namještaja za 11 miliona.

Albanija je 2017. godine uvela desetogodišnju zabranu sječe šuma. Njena drvna industrija je 2018. godine iz Crne Gore dobila sirovinu u vidu trupaca vrijednu 3,7 miliona eura.