Miličković: Koji je interes građana da kupuju struju po trostruko višoj cijeni?

“Kažite gospodo, DPS vojnici, da li ovakav slučaj ima još u kojoj državi na svijetu”, pitao je u otvorenom pismu akcionar EPCG Vasilije Miličković
5100 pregleda 6 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2019. 18:08h

“Zašto je cijena struje iz VE “Možura” i VE na Krnovu, iza kojih stoji Milo Đukanović po cijeni 9,6 centi po kwh, a iz VE “Gvozd” koje će isti vjetar pokretati na Krnovu po dva eurocenta? Koji je interes građana da kupuju struju po trostruko skupljoj cijeni od berzanske cijene”, pitao je Vasilije Miličković, akcionar EPCG, u otvorenom pismu premijere Crne Gore i Malte, kao i predsjednika Ustavnog suda CG.

Vjetroelektranu “Možura“ danas popodne su u elektroenergetski Crne Gore pustili u rad ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici.

“Gospodine Markoviću, hoćete li pojasniti vašu perpetum mobile izjavu za medije koja je jutros osvanula na vaš privatni medij RTCG “Kako su naveli, zahvaljujući izmjenama Uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.” Ko će plaćati ovaj reket između tri i 9,6 eurocenti/kwh ako ne krajnji potrošači,ili mislite da to građani nevidljivo plaćaju iz drugoga džepa, iz budžeta naše Vlade CG kao navodnu energetsku taksu za zagađivače”, istakao je Miličković, između ostalog u pismu.

Vjetroelektrane Možura
Vjetroelektrane Možura(Foto: Saša Matić)

Akcionar EPCG otvoreno je pitao premijera CG zašto vrši “diskriminaciju među proizvođačima i trgovcima električne energije, a sve na štetu građana potrošača električne energije i Elektroprivrede, sa jedne strane, i proizvođača bliskih familiji Đukanović, sa druge strane”

Povezani članci

18. Novembar 2019.

Vjetroelektrana Možura puštena u rad

“Čitajte član 140 Ustava CG u kojem se navodi da je zabranjeno narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu”, naglasio je Miličković.

Akcionar EPCG se dalje pita “koji je interes građana CG, potrošača elektricne energije da kupuju struju iz Đukanovicevih elektrana kao najskuplju struju u Evropi po 9,6 eurocenti/kwh i 10,44 eurocenti/kwh, a ne po dva do tri centa iz izvora EPCG”.

“Da li gospodo, Markoviću i Draškoviću, znate za slučaj da je neka država naredila proizvođaču i snabdijevaču neke robe da od konkurencije otkupljuju isti proizvod po 500 odsto skupljoj cijeni od sopstvene, i da konkurentu plaćaju tu robu (čitaj struju u avansu), gdje konkurent ima unaprijed poznatog kupca, gdje konkurent nema ni tehničkih, ni ekonomskih gubitaka, ne plaća balansiranje koju izaziva njegova struja ulaskom u energetski sistem EPGG? Kažite gospodo, DPS vojnici, da li ovakav slučaj ima još u kojoj državi na svijetu”, zapitao je, između ostalog, u otvorenom pismu Miličković.

Bonus video: