Saveljić: U "Plantažama" nazdravili smanjenju zarada radnicima

Saveljić poručuje aktuelnoj upravi „Plantaža“ da će se kad-tad, odgovarati za sva nedjela koja su uradili najljepšoj kompaniji u Crnoj Gori
3862 pregleda 3 komentar(a)
Obavještenje o sporazumu, Foto: GP URA
Obavještenje o sporazumu, Foto: GP URA

Dok se kolege iz prosvjete i zdrastva bore za veće procente povećanja zarada, u Plantažama predsjednica sindikata Anka Knežević potpisuje sa izvršnom direktoricom Vericom Maraš Sporazum o smanjenju obračunske vrijednosti boda, što znači i smanjenje zarada, saopštila je danas Valerija Saveljić članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA.

Kaže da je juče je na svim oglasnim tablama, u svim radnim jedinicama i na objektima Plantaža osvanulo obavještenje o sporazumu između predsjednice Sindikata Anke Knežević i izvršne direktorice Verice Maraš o smanjenju obračunske vrijednosti boda sa 150€ na 140€, odnosno za 7,14 %, zbog takozvanih ostvarenih lošijih rezultata poslovanja.

„Koga zastupa predsjednica Sindikata Plantaža? Radnike, sigurno ne! U njenom slučaju je to donekle i opravdano, jer je postavljena na to mjesto od strane izvršne direktorice, a ne od radnika, kako bi u stvari trebalo biti. Da bruka bude još veća, predsjednica sindikata se nije konsultovala sa predstavnicima sindikata iz svih sektora i objekata, već ih je poslije potpisivanja ovog sporazuma sa izvršnom direktoricom, pozvala na ručak (naravno od para radnika, članova sindikata), da bi ih obavjestila da se izborila za manje smanjenje zarada“, saopštila je Saveljić.

Ona pita i gdje su radnii „Plantaža“ u svemu tome.

„Ćute. Boje se. Izgubiće i to malo što primaju ako se pobune. A onda od čega će porodice prehraniti? A znaju dobro da oni nisu krivi što su troškovi porasli a pali prihodi. Znaju oni i dok krvavim radom završavaju svaku operaciju u vinogradu i vinarskom podrumu, da direktor prodaje i marketinga Veselin Đurišić u dogovoru sa izvršnom direktoricom Vericom Maraš, prodaje sirovi lozovi destilat 100% jačine za bijednih 2,4€/l, i da su samo tim poslom oštetili firmu zapreko 6 miliona eura“, ističe ona.

Saveljić kaže i da je predsjednik DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslao jasnu poruku, ubacivši u Glavni odbor DPS-a direktoricu koja je za dva mandata uzela milion eura keša, a onda za nagradu što je Plantaže dovela na crnu listu poreskih dužnika dobila i treći mandat sa ugovorenom mjesečnom zaradom preko 5.000 € mjesečno.

„Znaju radnici dobro, da će u narednoj izbornoj godini biti pod lupom od strane izvršne direktorice, koja nije slučajno izabrana u glavni odbor DPS-a. Znaju i ćute i boje se ali ih ne opravdam jer takav život nije dostojan čovjeka. Nisu Plantaže vlasništvo ni Verice Maraš, ni Veselina Đurišića a ni Veselina Vukotića da rade sa njima što hoće.Plantaže su naše, kao što je i Crna Gora naša“, poručila je Saveljić.

Ona na kraju poručuje aktuelnoj upravi „Plantaža“ da će se kad-tad, odgovarati za sva nedjela koja su uradili najljepšoj kompaniji u Crnoj Gori.

Bonus video: