Demokrate: Ekonomski genocid, Vlada se u 2020. zadužuje još najmanje 590 miliona

"Ovakva ekonomska politika Vlade Crne Gore je ništa drugo do ekonomski genocid i još veće stezanje omče oko vrata budućih generacija", zaključuju iz Demokrata.
1438 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedog od skupova Demokrata, Foto: Demokrate
Sa jedog od skupova Demokrata, Foto: Demokrate
Ažurirano: 25.11.2019. 16:17h

Iako je javni dug dostigao dramatičnu cifru od 3,83 milijarde, što iznosi oko 80% BDP-a, Vlada će se u 2020. godini zadužiti još najmanje 590 miliona eura, a to znači da će javni dug iznositi najmanje 4,42 milijarde. navode iz Demokratske Crne Gore.

Dodaju da je važno naglasiti da nije sigurno da u 2020. godini neće biti rebalansa i novih zaduženja, tako da je "vrlo vjerovatno da će javni dug dodatno premašiti pomenuti iznos".

"Od ukupnog planiranog zaduženja za 2020. godnu čak 290 miliona služiće za otplatu obaveza iz prethodnog perioda. Time se nastavlja praksa zaduživanja za otplatu kredita iz ranijeg perioda, a na koje smo, većinom, već platili kamatu. Dakle, kamata na kamatu je najprepoznatljivija politika Vlade za zaduživanje građana. Takva politika je pokazatelj odusustva vizije i neznanja čelnika Vlade, pa Vlada Duška Markovića s pravom nosi naziv „revolving Vlada“", navodi se u saopštenju Demokrata.

Podsjećaju da je Crna Gora od 2006. godine na ime kamata platila 816 miliona eura.

"To šje jasan pokazatelj da Vlade kojima upravlja DPS nijesu u stanju da stvaraju novu vrijednost već se iz godine u godinu zadužuju sve više. Uporednom analizom dolazimo do zaključka da je Crna Gora za taj period platila kamata za 120 miliona eura više nego što je iznosio ukupan javni dug Crne Gore na početku tog perioda. Dodatno, plaćene kamate premašuju budžet Crne Gore iz 2008. godine za čak 86 miliona eura."

"Zaduživanje za potrošnju, a ne za stvaranje nove vrijednosti, ključno je doprinijelo ovako lošim makroekonomskim pokazateljima. Povećanje duga sa 700 miliona na 3,83 milijarde u posljednjih 13 godina je išlo brže od rasta BDP-a, pa je danas BDP preko 80% opterećen javnim dugom. U prva tri kvartala ove godine Crna Gora se već zadužila 727 miliona, a Vlada ima zakonsko pravo da se do kraja tekuće godine zaduži dodatna 392 miliona eura. To ukazuje na mogućnost da ukupno zaduženje u ovoj godini, u konačnom premaši iznos od 1,11 milijardi eura. Ovakva ekonomska politika Vlade Crne Gore je ništa drugo do ekonomski genocid i još veće stezanje omče oko vrata budućih generacija", zaključuju iz Demokrata.

Bonus video: