Stopirana trgovina akcija Zetatransa

“Pošta Slovenije” zaustavila trgovinu da ne bi platila višu cijenu preuzimanja špediterske kuće
2679 pregleda 0 komentar(a)
Od 2008. bio član Intereurop grupacije: Zetatrans, Foto: Savo Prelević
Od 2008. bio član Intereurop grupacije: Zetatrans, Foto: Savo Prelević

Montenegroberza je uvažila zahtjev advokatske kancelarije “Prelević” i slovenačkog investitora Pošta Slovenije, koji bi uskoro trebalo da preuzme kompaniju Zetatrans i na period od deset dana stopirala juče trgovinu akcijama te špediterske kuće.

Na taj način je spriječeno da Slovenci prilikom preuzimanja Zetatransa plate višu cijenu akcija zainteresovanim prodavcima akcija. Od 15. novembra do ponedjeljka 25. novembra cijena dionica Zetatransa porasla je oko 20 odsto i zadržala se (nakon prekida trgovine od strane uprave berze), na prosječnom nivou od oko 1,09 eura.

“Pošta Slovenije” 15. novembra 2019. godine je obavijestila da je kao povezano lice na posredan način stekla 69,26 odsto akcija “Zetatransa”, a po osnovu sticanja (13. novembra 2019. godine) 72,13 odsto akcija grupacije “Intereuropa” iz Kopra, dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričke firme. Istovremeno najavili su da će ispoštovati zakonsku i objaviti ponudu za preuzimanje i ostalih akcija Zetatransa.

U postupku preuzimanja akcija kompanije u Crnoj Gori, prema zakonskim pravilima, minimalna ponuđena cijena mora biti ona koja je posljednja bila na berzi, a može i biti viša, ukoliko to novi strateški investitor odluči.

U skladu sa stavom iz člana 168. pravila Montenegroberze, berza može obustaviti trgovinu akcijama “u slučaju primanja obavještenja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje, ako se akcijama trguje u modalitetu kontinuirane trgovine”.

Privremena obustava trgovanja akcijama Zetatransa ne može trajati duže od deset dana. O eventualno dodatnom produženju suspenzije, da bi se spriječile eventualne manipulacije u trgovini akcijama na berzi, morala bi da odlučuje Komisija za tržište kapitala.Zetatrans je 16. januara 2008. godine, postalo je član Intereuropa grupacije.

Drugi po veličini vlasnik Zetatransa je građevinska kompanija Zetagradnja biznismena Blagote Radovića sa 2,28 odsto

Bonus video: