Novi zahtjev za osnivanje banke u Crnoj Gori

"Jedan postupak za osnivanje banke je u toku", kazao je Vujačić
18755 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2019. 15:04h

U Centralnu banku je stigao novi zahtjev za davanje dozvole za rad jednoj banci.

To je kazao direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejan Vujačić na sjednici odbora za ekonomiju, budžet i finansije gdje se razmatra nekoliko predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka.

"Jedan postupak za osnivanje banke je u toku", kazao je Vujačić.

On je dodao da su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond sugerisali da se pojacaju uslovi za osnivanje banaka.

"Novim predlogom zakona o bankama se povećava osnivacki kapitala sa pet na sedam miliona eura", rekao je Vujačić.

Na crnogorskom trzištu posluje 13 banaka, a tokom ove godine su Atlas i IBM banka pošle u stečaj.

Sjednica Odbora počela je bez kvoruma. U tom trenutku u sali je bilo pet poslanika, od kojih dva - Nela Savković i Jovanka Laličić, nijesu članovi tog radnog tijela i tu su bili na zamjeni.

Odbor je podržao set predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka i to predlog zakona o bankama, o sanaciji banaka, stečaju i likvidaciji banaka i o Fondu za zaštitu depozita.

Predlogom zakona o sanaciji banaka je predviđeno da se formira posebni sanacioni fond koji će služiti za pomoć bankama ako zapadnu u probleme. Vujačić je kazao da će se taj fond puniti u desetogodišnjem periodu, odnosno do 2030. godine, novcem koje će izdvajati banke i da taj novi trošak za banke neće uticati na povećanje kamatnih stopa građanima.

Njega je poslanik SD -a Boris Mugoša pitao kako će se taj trošak koji će imati banke odraziti na njihove usluge koej daju građanima.

Pošto je bilo planirano da se ovi predlozi zakona usvoje do kraja septembra i da počne primjena naredne godine Ministarstvo finansija podnijeće amandmane da se pomjeri primjena tih zakonskih rješenja. Tako će banke umjesto u narednoj godini početi da uplaćuju naknadu za sanacioni fond tek od 2021. godine, a tada će po novoj metodologiji početi i obračunavanje premije koju plaćaju Fondu za zaštitu depozita (FZD).

Bonus video: