Radnici "Metalca" ostali izvan kapije

Za sjutra je najavljen razgovor menadžmenta i predstavnika Sindikata “Metalca”, a razgovoru će prisustvovati i Aleksa Marojević iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore
3181 pregleda 0 komentar(a)
Radnici ispred ograde fabrike, Foto: Svetlana Mandić
Radnici ispred ograde fabrike, Foto: Svetlana Mandić

Proizvodnja u nikšićkoj firmi „Metalac Termochem“, koju su radnici zbog kašnjenja plata obustavili 30. oktobra, još uvijek nije pokrenuta, a jutros zaposlenima, kojima je ugovor istekao početkom novembra, nije dozvoljen ulaz u krugu fabrike.

“U petak, 22.novembra, nam je isplaćena septembarska zarada, a rečeno nam je da ćemo pola oktobarske dobiti možda u ponedjeljak, ili da će do sredine decembra biti kompletna isplaćena. Svako jutro dolazimo na posao, javljamo se, ali ne radimo, a jutros nam nije dozvoljeno da uđemo jer nam je rečeno da će protiv nas biti pokrenut disciplinski postupak, a da svima nama kojima je istekao ugovor, a ima nas četrdesetak, ili neće produžiti ugovor, ili će dati samo ugovor na mjesec. Nećemo da počnemo sa radom dok nam ne kažu da li će plata kasniti i hoće li nam produžiti ugovore”, kazali su “Vijestima” radnici “Metalca”.

U „Metalcu Termochem” je zaposleno nešto preko 100 radnika, a prema riječima izvršnog direktora Živorada Krsmanovića, njih polovina ima rješenje za stalno.

Za sjutra je najavljen razgovor menadžmenta i predstavnika Sindikata “Metalca”, a razgovoru će prisustvovati i Aleksa Marojević iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

“Nadamo se povoljnom ishodu razgovora. Ne tražimo ništa samo da je plata redovna”, poručili su radnici.

Proizvodnja u “Metalcu” realizuje se u bravarskom pogonu i dijelom u mašinskoj hali.

“Metalac” je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila kompanija “Termochem” za 330 hiljada eura.

Bonus video: