Crna Gora je mala i za ovoliko banaka

CBCG odlučuje hoće li četrnaesta banka dobiti dozvolu za rad. MMF nedavno upozorio da Crna Gora, imajući u vidu njenu veličinu, ima veliki broj banaka
6697 pregleda 10 komentar(a)
Odbor podržao set predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka, Foto: Savo Prelević
Odbor podržao set predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka, Foto: Savo Prelević

Centralna banka (CBCG) odlučuje o tome da li će odobriti četrnaestoj banci da posluje na crnogorskom tržištu, a juče nijesu mogli da otkriju ko je to tražio.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u izvještaju u oktobru da Crna Gora, imajući u vidu njenu veličinu, i dalje ima veliki broj banaka i preporuka je da CBCG treba pažljivo da izdaje bankama nove licence.

„Sa 13 banaka u maloj zemlji, visoki fiksni troškovi i sve veći regulatorni troškovi, nakon primjene predviđenog bonitetnog okvira Basel III, pokrenuće dodatne izazove za zarade malih banaka“, ocijenjeno je u izvještaju.

Direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejan Vujačić juče je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije kazao da im je stigao zahtjev za novu dozvolu.

“Jedan postupak za osnivanje banke je u toku”, kazao je Vujačić, ali zbog tajnosti postupka nije mogao da saopšti ko je tražio dozvolu za osnivanje banke.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka (UBCG) Mladen Rabrenović kazao je “Vijestima” da UBCG nikada ne komentariše zahtjeve za osnivanje novih banaka, te da je njegovo lično mišljenje da je diskreciono pravo CBCG da o tome odlučuje. On je objasnio i da se ne može precizirati koliko je banaka potrebno jednom tržištu, jer to zavisi od samog tržišta i odluke neke banke ili bankarske grupacije da uđe na to tržište.

Na crnogorskom trzištu posluje 13 banaka, a tokom ove godine su Atlas i IBM banka pošle u stečaj.

Skupštinski Odbor je podržao set predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka i to predlog zakona o bankama, o sanaciji banaka, stečaju i likvidaciji banaka i o Fondu za zaštitu depozita.

Vujačić je, u odgovoru na pitanje poslanika SD-a Borisa Mugoše zašto se povećava kapital za osnivanje banaka, kazao da su Svjetska banka i MMF sugerisali da se pojačaju uslovi za osnivanje banaka.

“Novim predlogom Zakona o bankama se povećava osnivački kapital sa pet na sedam miliona eura”, precizirao je Vujačić.

Predlogom zakona o sanaciji banaka je predviđeno da se formira posebni fond za pomoć bankama ako zapadnu u probleme. Vujačić je kazao da će se taj fod puniti novcem koje će izdvajati banke, a da to neće uticati na povećanje kamatnih stopa.

Bonus video: