Vujanović: Posjedovanje energije uslov ekonomske stabilnosti

Panel o energetskim izazovima kaspijskog i mediteranskog regiona
1495 pregleda 1 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević

Posjedovanje i kvalitet energije uslov je ekonomske stabilnosti, osnov ekonomskog razvoja i garancija kvaliteta života građana, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Na panelu o energetskim izazovima kaspijskog i mediteranskog regiona, on je rekao da je s obzirom na to da regioni i države imaju različitu energetsku situaciju, saradnja u toj oblasti od izuzetne važnosti i predstavlja bilateralnu, regionalnu i globalnu obavezu.

“Od kvaliteta ove saradnje u značajnoj mjeri zavisi kvalitet života građana. Energetski razvoj podrazumijeva dijalog, sporazum i saradnju. Energetski razvoj isključuje nepoštovanje drugoga i primjenu sile. Zato je energetska saradnja dokaz odgovornosti prema sadašnjosti i brige za budućnost”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, saradnja u oblasti energetike nije samo politički, nego i ukupno civilizacijski pristup, u čijem centru je briga o kvalitetu života i čovjeka i čovječanstva. Kako je rekao, konferencija daje šansu za važan prihod, nova radna mjesta, ali i mogućnost da se Crna Gora potvrdio kao energetski hab Zapadnog Balkana.

Bonus video: