Traže raskid dila DPS-a i Duška Kneževića

Demokrate u obrazloženju navode da ugovor o zajedničkoj izgradnji nije ni zaključen, a time ni realizovan, te da programom investicionih aktivnosti za 2019. nijesu bila opredijeljena sredstva za realizaciju sporne odluke
8743 pregleda 1 komentar(a)
Oronuli poslovni prostori u Pržnu, Foto: Vuk Lajović
Oronuli poslovni prostori u Pržnu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.11.2019. 08:25h

Dogovor koji je DPS prije četiri godine postigao sa tada „omiljenim“ biznismenom Duškom Kneževićem o zajedničkoj izgradnji apartmansko-poslovnog kompleksa na mjestu oronulog tržnog centra u srcu Pržna, mora biti raskinut, a odluka lokalnog parlamenta stavljena van snage.

To su zatražili odbornici Demokrata Krsto Radović, Mijomir Pejović, Anđela Bečić, Gojko Liješević, Iva Midorović, Milo Duletić i Dragana Vujović, koji su podnijeli zahtjev da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine opštine uvrsti i stavljanje van snage odluke o prenosu prava nepokretnosti radi formiranja urbanističke parcele, koju je parlament donio u avgustu 2015. glasovima odbornika DPS-a.

Skupština opština je tada, uprkos oštrom protivljenju opozicije, donijela spornu odluku, kojom je dala zeleno svjetlo da se u vlasništvo Kneževićevog „Atlas investa“ prenese atraktivni zemljišni kompleks od nešto vise od 4.000 kvadrata naspram hotela “Maestral”. Zauzvrat, „Atlas invest“ se obavezao da u budućem poslovno- apartmanskom kompleksu, koji je namjeravao da izgradi na mjestu ruiniranog tržnog centra, Opštini da nešto više od 560 kvadrata poslovnog prostora i stotinu parking mjesta u garaži.

Demokrate u obrazloženju navode da ugovor o zajedničkoj izgradnji nije ni zaključen, a time ni realizovan, te da programom investicionih aktivnosti za 2019. nijesu bila opredijeljena sredstva za realizaciju sporne odluke.

Iako je lokalni parlament prije četiri godine donio odluku, ona nije sprovedena, jer je u to vrijeme Specijalno tužilaštvo otvorilo istragu protiv budvanske organizovane kriminalne grupe i pohapsilo visoke opštinske funkcionere.

Nova gradska uprava prije dvije godine odbila je da izda dozvolu „Atlas investu“ da poruši rušenje oronulog poslovno-trgovačkog centra i izgradi poslovno-apartmanski kompleks od 7.500 kvadrata bruto građevinske površine.

Skupštinskom odlukom iz 2015. Opština je trebalo da dobije pravo svojine na poslovnom prostoru u novoizgrađenom objektu površine 223 kvadrata i to potpuno opremljeno.

Takođe, “Atlas invest” se obavezao da na dijelu gdje je planirana izgradnja novog objekta,ustupi izgrađeni prostor površine 341 kvadrata, kao i stotinu parking mjesta na drugom i trećem nivou garaže.

Opština je 2015. izdala Kneževićevoj firmi urbanističko-tehničke uslove, pozivajući se na važeći planski dokument, kojim je Atlas investu dala zeleno svjetlo da napravi projektnu dokumentaciju za budući luksuzni kompleks, koji je trebalo da ima suteren, prizemlje i dva sprata sa dvije podzemne garaže. Do ambicioznog investicionog poduhvata nije došlo, a uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao vlasnici djelova ruiniranog poslovno-trgovačkog centra i dalje su upisani „Atals invest“, Opština Budva, Pošta Crne Gore, Mjesna zajednica „Sveti Stefan“, nekadašnji SIZ za komunalnu djelatnost, kao i Goran Vuletić.

Poslovne prostore “Atlas investa” blokirao Katnić

Na starim poslovnim prostorima od 15 i 82 kvadrata u oronulom tržnom centru, koji su uknjiženi na “Atlas invest”, upisana je privremena mjera zabrane raspolaganja i korišćenja, koju je podgorički Viši sud donio na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva. Specijalno tužilaštvo otvorilo je više istraga i podiglo optužnicu protiv Duška Kneževića i njegovih najbližih saradnika, te zatražilo blokadu imovine.

Na spisku kompanija za koje Viši sud donio privremenu mjeru našle su se i Kneževićev Jadranski sajam, Expo invest i Expo Budva na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks u Budvi.

Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica nalazi se mjesecima u Londonu, odakle optužuje aktuelni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Od tima Milivoja Katnića, Knežević je označen kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Bonus video: