Krsmanović: Prinuđeni da drugi rade posao umjesto njih

Otkako je Termochem vlasnik fabrike, prema riječima Krsmanovića, u Metalcu je više puta došlo do obustave rada, a neke su, kako je saopštio, bile po dan-dva, koliko je kasnila i plata
2247 pregleda 1 komentar(a)
Krsmanović, Foto: Svetlana Mandić
Krsmanović, Foto: Svetlana Mandić

Nakon sastanka predstavnika Sindikata nikšićke firme Metalac Termochem i poslovodstva oglasio se saopštenjem za javnost izvršni direktor kompanije Živorad Krsmanović sa namjerom, kako je kazao, da širu javnost obavijesti o dešavanjima u pomenutom preduzeću.

Radnici Metalca su 31.oktobra obustavili proizvodnju zbog neisplaćenih zarada koju nijesu pokrenuli ni nakon isplate septembarske plate. Zbog toga je poslodavac protiv stalno zaposlenih radnika pokrenuo disciplinski postupak, dok je sa zaposlenima na određeno i penzionerima, kojima je istekao ugovor o radu, uručio otkaze. Nakon sastanka predstavnika sindkata i poslovodstva radnici su i dalje ostali pri stavu da neće počinjati sa proizvodnjom sve dok im ne budu isplaćene oktobarska i novembarska zarada i dok radnici na određeno koji su dobili otkaz ne dobiju ugovor o radu na tri mjeseca.

Krsmanović je u saopštenju naveo da ja do kašnjenja isplate za septembar došlo zbog problema u naplati završenih poslova, da su radnici proizvodnju obustavili 31.oktobra odmah posle doručka i da istu još uvijek nijesu pokretali, da im je 22. novembra isplaćena septembarska plata, kao i da u novembru nijesu radili niti jedan dan stoga smatraju da nijesu dužni ni da im isplate za taj period.

„Poslodavac je bio prinuđen da radnicima pošalje rješenje o privremenom udaljavanju sa radnog mesta, nakon čega će se pokrenuti disciplinski postupak protiv svih tih radnika. Danas 28.novembra u prostorijama firme Metalac održao se sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici radnika, republičkog i opštinskog sindikata, te predstavnici Metalaca i Termochema na kojem smo pokušali da nađemo zajednički jezik, te da prevaziđemo nastalu situaciju. Radnici su odlučni da ne odustaju od svojih zahteva koji su neprihvatljivi za poslodavca. Poslodavac trenutno trpi veliku štetu izazvanu ovim zastojem te n ispunjavanjem predviđenih rokova isporuke gotovih dijelova“, istakao je Krsmanović.

U trenutku dok su radnici novinarima davali izjave iz fabrike je izašao jedan kamion, dok su drugi tovarili. Radnici su tvrdili da se u pomenutim kamionima nalaze gotovi proizvodi i da nije tačno da poslodavac nema novca da im isplati oktobarsku i novembarsku platu.

Radnici Metalca ispred fabrike
Radnici Metalca ispred fabrike(Foto: Svetlana Mandić)

„Iz fabrike su izašla dva kamiona ali ne sa gotovim proizvodom, već jedan sa djelimično završenim djelovima koje ćemo završiti negdje u Češkoj, u blizini mjesta isporuke, a drugi je samo sa materijalom, gdje moramo naći pouzdanu fabriku koja će u kratkom roku završiti to što nismo mogli u Nikšiću za zadnjih mjesec dana. Najtužnije je da je dio tog materijala kupljen u Češkoj, dovezen u Nikšić i mi ga vraćamo u istu državu, da ga neko drugi uradi umjesto nas. Nema komentara za ovakav način proizvodnje, u dva suprotna smjera vozimo isti materijal po bijelom svijetu, dajemo nekome po dva puta većoj cijeni da uradi umjesto nas taj proizvod, plaćamo penale za kašnjenje i na kraju imate informacije da je neko to u Nikšiću napravio, a da pritom poslodavac neće da mu plati za to“, istakao je izvršni direktor.

Otkako je Termochem vlasnik fabrike, prema riječima Krsmanovića, u Metalcu je više puta došlo do obustave rada, a neke su, kako je saopštio, bile po dan-dva, koliko je kasnila i plata.

„Štete koje su nanijete poslodavcu su prevelike, jer za sva kašnjenja poslodavac je morao da plaća kazne krajnjom kupcu. Da ne bi kasnili i više poslodavac je prihvatao skoro sve zahtjeve radnika jer je imao ugovorene obaveze sa vrlo strogim uslovima isporuke, ali više ne. Za dobro poslovanje je potrebno da budu obje strane zadovoljne“, poručio je Krsmanović.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila kompanija Termochem za 330 hiljada eura. Krsmanović podsjeća da je ta suma mnogo veće ako se uzmu u obzir sve investicije i isplate zaposlenima.

„Poslodavac nije samo platio pomenuti iznos na konto kupovine fabrike, već je isplatio sve zaostale plate bivšeg poslodavca, kao i naslednicima preminulih radnika iz istog perioda. Ako se dodaju i investicije koje nisu male, može se reći da je uloženo u fabriku bar pet puta više od pomenute cifre“, zaključio je Krsmanović.

Bonus video: