Poništen tender RTCG-a od 130.000 eura

Tender se odnosi na distributera satelitskog signala. Komisija utvrdila da je moglo doći do diskriminacije
839 pregleda 0 komentar(a)
Tender na popravnom: RTCG, Foto: Boris Pejović
Tender na popravnom: RTCG, Foto: Boris Pejović

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je zbog nepravilnosti tender javnog preduzeća Radio televizija Crne Gore, a koji se odnosio na nabavku usluge - pružanja satelitske distribucije signala.

Procijenjena vrijednost tendera 130.000 eura.

RTCG, kojim rukovodi generalni direktor Božidar Šundić, prethodno je kao najpovoljniju izabrao ponudu Hrvatskog telekoma iz Zagreba, dok su ponude firmi „Odašiljači i veze“ iz Zagreba, francuske firme Globecast France SAS i beogradske firme „Amisys“, odbijene kao neispravne.

Ne ulazeći u žalbene navode firme „Odašiljači i veze“, državna komisija je po službenoj dužnosti utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije RTCG-a sa Zakonom o javnim nabavkama, a koja je mogla da dovede (ili je dovela) do diskriminacije ograničavanja tržišne konkurencije i diskriminacije ponuđača.

Navode da RTCG “nije tenderskom dokumentacijom jasno odredio rok izvršenja ugovora i početak primjene izvršenja roka ugovora o javnoj nabavci”.

“Naručilac u Pozivu za javno nadmetanje nije predvidio bilo kakvu obavezu ponuđača da dostavljaju dokaze koji se odnose na kvalifikacije lica koja će vršiti predmetne usluge, niti je predvidio obavezu dostavljanja Izjave o obrazovnim i profesionalnim kvalifikacijama rukovodećih lica i naročito kvalifikacija lica koja su odgovorna za pružanje konkretnih usluga”, ističe se, između ostalog, u rješenju državne komisije koje je potpisao predsjednik Zoran Živković.

Novac uplaćen na ime naknade za vođenje postupka po žalbi od 1.300 eura državna komisija će vratiti žaliocu „Odašiljači i veze“ iz Zagreba.

Bonus video: