Montenegro Airlines: Za 11 mjeseci prevezeno preko 625.000 putnika

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, kazao je da su uspješna godina i ostvareni komercijalni rezultati veliki podsticaj za sve ono što slijedi
518 pregleda 0 komentar(a)
Avion Montenegro erlajnsa: Ilustracija
Avion Montenegro erlajnsa: Ilustracija

Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), prevezao je za 11 mjeseci 626,3 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je 2,5 odsto više u odnosu na prošlu godinu koja je po svim pokazateljima bila rekordna, saopšteno je iz kompanije.

"Ti podaci govore u prilog činjenici da će MA ostvariti zacrtani plan i u ovoj godini prevesti više od 660 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, čime će prošlogodišnji rekord, kada je prevezeno 645 hiljada putnika, biti premašen" rekli su iz MA.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, kazao je da su uspješna godina i ostvareni komercijalni rezultati veliki podsticaj za sve ono što slijedi.

"Za nama ostaje jedna izuzetno teška godina, sa turbulentnim dešavanjima na tržištu, porastom troškova u avio-industriji generalno i drugim otežavajućim okolnostima koje su dovele do bankrotstva nekoliko velikih evropskih avio-kompanija", dodao je Banjević.

Pored svega toga kompanija je, kako je naveo, iz različitih razloga bila suočena sa manjkom operativnih resursa.

"Međutim, optimizaciijom cjelokupnog poslovanja i odgovornim planiranjem saobraćaja, uz razumijevanje i podršku vlasnika, prevazišli smo sve probleme i opstrukcije, i ostvarili, kako će se ispostaviti, rekordan rezultat", poručio je Banjević.

On je saopštio da će MA zadržati poziciju vodećeg avio-prevoznika i pored činjenice da se stalno povećava broj kompanija koje otvaraju redovne i čarter linije na sezonskom ili cjelogodišnjem nivou prema Crnoj Gori.

Banjević očekuje da će i u ovoj godini nacionalna avio-kompanija prevesti više od četvrtine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima.

"Uzimajući u obzir činjenicu da dio prihoda MA, koji na godišnjem nivou iznose između 70 i 80 miliona eura, ostaje u Crnoj Gori, kao i činjenicu da MA prevozi više od četvrtine putnika koji u Crnu Goru dođu turistički ili poslovno, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA cjelokupnoj crnogorskoj privredi veći od 150 miliona eura, na godišnjem nivou", tvrdi Banjević.

On je zaključio da se pozitivni efekti poslovanja MA ne odnose isključivo na prihode državnoj privredi prije svega u turizmu, već i na broj radnih mjesta i obrt u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma.

Bonus video: