Sporni plac od aprila u vlasništvu “Vector System Security”

Bivši radnici Boksita podnijeli prijave policiji i tužilaštvu

Bivša četiri radnika Rudnika boksita u stečaju informisali su ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da određene firme odvoze rudu sa platoa bivše fabrike i saopštili da im iz Ministartva tada nijesu mogli precizno reći o kome se radi
1200 pregleda 0 komentar(a)
Mašine danima na placu, Foto: Privatna arhiva
Mašine danima na placu, Foto: Privatna arhiva

Inspekcija za rudarstvo, prema nalogu Ministarstva ekonomije (MEK), ispituje odvoženje rude boksita sa bivšeg placa Sindikata Rudnika boksita u stečaju.

Plac je od aprila ove godine u vlasništvu firme “Vector System Security”, kojom gazduje Ratko Popović.

“U saznanju smo da se na lokalitetu koji se nalazi u opštini Nikšić preko puta “Montevara” (bivši sindikalni plac Rudnika boksita) nalazi deponovan materijal i da se prometuje. U cilju pravilnog činjeničnog utvrđivanja u predmetnoj stvari, MEK je uputio Upravi za inspekcijske poslove zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Bivša četiri radnika Rudnika boksita u stečaju informisali su ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da određene firme odvoze rudu sa platoa bivše fabrike i saopštili da im iz Ministartva tada nijesu mogli precizno reći o kome se radi.

Oni su 3. decembra podnijeli prijavu nikšićkoj policiji. Bivši radnik Rašo Čivović je i u ime 260 nezadovoljnih povjerilaca podnio prijavu i Osnovnom tužilaštvu protiv četiri člana sindikalnog odbora kod kojih je, tvrdi on, još pečat bivše radničke organizacije.

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković potvrdio je da ruda koja se odvozi nikad nije ušla u stečajnu masu.

Rudnim bogatstvima Crne Gore, upozoravaju bivši radnici, može da raspolaže samo koncesionar koji je za taj posao državu platio zakonom predviđenu naknadu. Bivši radnici dostavili su “Vijestima” fotografiju građevinskih mašina, za koje tvrde da danima rade na ovoj lokaciji u Nikšiću.

Vlasnik firme “Rapax” Ivan Ivanović potvrdio je „Vijestima“ da je kupovao rudu od firme “Vector System”, vlasnika placa, te da razumije bivše radnike koji nijesu naplatili potraživanja, dodajući da i posao kojim se bavi nije lak jer skidajući tampon sa placa mora da odvaja rudu od ostalih materijala. “To vam je kao da odvajate rudu od smeća”, rekao je Ivanović.

Boksiti su u stečaju od novembra 2013. Firma “Ambijent AGM” preuzela je sindikalni plac u martu 2017. za potraživanje (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura. “Ambijent AGM” iz Podgorice, u vlasništvu Božidara Draganića, preprodao je u aprilu 2019. to zemljište, površine veće od 18 hiljada kvadrata, firmi “Vector System Security”.

“Da je Sindikat prije pet godina prodao ovu rudu mogli smo izmiriti dug prema firmi ‘Ambijent’ za navodno projektovanje i ostala bi nam imovina vrijedna dva miliona, ali to nekome nije odgovaralo”, izjavio je Čivović, koji je potpisao prijavu tužilaštvu.