Povećavaju socijalne naknade

Razlog za povećanja te vrste davanja, kako se navodi u obrazloženju, jeste činjenica da je „Kolašin već godinama među opštinama u kojima je zabilježen negativan prirodni priraštaj“
3412 pregleda 2 komentar(a)
Nove premije znatno veće: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Nove premije znatno veće: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin će tokom naredne izborne godine značajno povećati socijalne i naknade za novorođeno dijete, a značajno povećane naknade za novorođenu djecu narede godine biće i u Mojokovcu.

Povećanje naknade za novorođeno dijete u Kolašinu predviđeno je izmjenama i dopunama dosadašnje Odluke o jednokratnim socijalnim davanjima, o čemu odbornici treba da se izjasne na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Kako je planirano, ubuduće će za prvorođeno dijete roditelji dobijati 150, drugo 200, za treće 250 i za četvrto 300 eura. Po 350 eura porodicama će biti iz opštinske kase isplaćeno za petorođeno i svako sljedeće dijete. Novorođeni blizanci dobiće 500, a “trojke” duplo više.

Razlog za povećanja te vrste davanja, kako se navodi u obrazloženju, jeste činjenica da je „Kolašin već godinama među opštinama u kojima je zabilježen negativan prirodni priraštaj“.

„Takođe, u našoj opštini prisutan je konstantan rast iseljavanja stanovništva. Iz ovih razloga, uz dodjelu besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda osnovne škole, predložena je izmjena Odluke o jednokratnim socijalnim davanjima uz koju je predviđeno povećanje iznosa naknade za opremu za svako novorođeno dijete. To je jedan od vidova pomoći za porodice koje ostaju da žive u Kolašinu”, navode iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, poslove opšte uprave i kadrovska pitanja.

Opština Kolašin je prošle godine, u odnosu na prethodnu, duplo povećala iznos za jednokratne socijalne pomoći. Za narednu godinu planirano je da se iz opštinske kase za taj vid pomoći sugrađanima izdvoji 15.000 eura.

Značajno povećane naknade za novorođenu djecu narede godine biće i u Mojkovcu. Iz mojkovačke lokalne uprave to su, takođe, objasnili nastojanjem da povećaju natalitet.

Bonus video: