Građani će moći da grade solarne elektrane na krovovima i prodaju struju EPCG

Otkupna cijena za kilovat iz solarne elektrane je 15 centi, dok ga sada građani od EPCG kupuju za 10
5062 pregleda 6 komentar(a)
Dragica Sekulić danas u Skupštini, Foto: Youtube/screenshot
Dragica Sekulić danas u Skupštini, Foto: Youtube/screenshot

Ministarstvo ekonomije pregovara sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom kako bi se stvorile pravno tehničke pretpostavke da građani na svojim kućama mogu da postave mini solarne elektrane od kojih bi EPCG otkupljivala proizvedenu struju po cijeni od 15 centi po kilovatu.

To je kazala ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Skupštini odgovarajući na pitanja poslanika DF-a Milutina Đukanovića kada će i građani moći da grade male elektrane na svojim imanjima kao što se omogućava privilegovanim pojedincima i da će DF to navesti u svom predizbornom programu.

Sekulić je kazala da podsticaji za male elektrane zavisno od njene veličine iznose od 3 do 11 centi po kilovatu, za vjetro elektrane je 9,6 centi po kilovatu, a kod solarnih elektrane je 15 centi. Ona je navela da je u toku gradnja velike solarne elektrane kod Ulcinja, kao i da će uskoro biti raspisan javni poziv za solarnu elektranu na Veljem brdu.

"Ne samo na kućama, građani će moći male solarne elektrane da prave i na garažama ili metalnim konstrukcijama u svojim dvorištima", navele je Sekulić.

Đukanović je kazao da to treba omogućiti svim građanima da solarne elektrane pod istim uslovima mogu graditi na svojim imanjima, kao i da ima mnogo privatnih imanja - kamenjara u staroj Crnoj Gori i staroj Hercegovini koji se ni za šta drugo ne mogu koristiti i da bi to bio način da i građani zarade.

Ukoliko bi građani struju proizvedenu na njihovim krovovima prodavali EPCG po 15 centi za kilovat, struju za to doimaćinstvo bi kupovali od EPCG po redovnim cijenama koje sada iznose oko deset centi.

Bonus video: