Miličković: Iskazali ste poniznost u ispunjavanju želja vaših lidera

U obraćanju poslanicima, Miličković napominje da se “pogubnost partitokratije” ogleda i kroz kadrovsku politiku, “jer da se recimo izvršni direktor EPCG birao na konkursu, Igor Noveljić nikada, ni u snu, ne bi prioritetno otkupljivao struju od konkurencije po petostruko skupljoj cijeni od sopstvene”
1077 pregleda 1 komentar(a)
Miličković, Foto: Boris Pejović
Miličković, Foto: Boris Pejović

Manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković obratio se predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i svim poslanicima zahtjevom da ukinu članove 23. i 24. Zakona o energetici koji omogućavaju privilegovanom broju ljudi, bliskih predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, prodaju električne energije, iz obnovljivih izvora, po povlašćenim uslovima, uz subvencije, i višestruko višoj cijeni od one na tržištu.

“Gospodine Brajoviću i gospodo poslanici, vi ste na sjednici održanoj 29.decembra 2015.godine kroz dopune i izmjene Zakona o energetici izglasali anticivilizacijske ćlanove 23. i 24, gazeći druga četiri člana Zakona o energetici i osam članova Ustava Crne Gore, čime ste svjesno izvršili puč na ustavno uređenje naše države… Gospodo poslanici, vas su birali lideri partija i vi ste samo iskazali lojalnost,poniznost u ispunjavanju želja vaših lidera”, istakao je u dopisu parlamentarcima Miličković.

On tvrdi da su parlamentarci izglasavanjem spornih odredbi učinilii “zlo svojoj državi, porodicama, djeci, budućim generacijama isvim potrošacima električne energije i privredi, uvodeći na velika vrata organizovanu pljačku "uže i šire familije Đukanović" kroz tzv. subvencioniranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, dajući joj prizvuk zakonitosti”.

Miličković napominje dalje poslanicima da se “pogubnost partitokratije” ogleda i kroz kadrovsku politiku, “jer da se recimo izvršni direktor EPCG birao na konkursu, Igor Noveljić nikada, ni u snu, ne bi prioritetno otkupljivao struju od konkurencije po petostruko skupljoj cijeni od sopstvene”.

“Ne bi otkupljivao struju iz susjedne vjetroelektrane na Krnovu po trostruko skupljoj cijeni nego iz “VE "Gvozd", i sve to oročeno 30 godina obaveznog otkupa. Ali, Noveljića je na tu funkciju postavio lider partije. Izbor mu je, dakle, uzmi funkciju ili ostavi”, dodao je Miličković.

On dalje naglašava da podsticajne mjere iz spornog člana 23. Zakona o energetici “obuhvataju obavezni otkup Đukanovićeve električne energije, podsticajne cijene po kojima se ta Đjukanovićeva energija otkupljuje, period važenja obaveznog otkupa, oslobađanje od plaćanja usluga balansiranja sistema izazvanog Đukanovićevom energijom i druge mjere”.

“Gospodo poslanici, sa ovakvim zakonskim odredbama, pregovarač u pristupanju Crne Gore EU, Aleksandar Drljević. nikada, apsolutno nikada neće zatvoriti poglavlje 23. i 24, a građanima CG prijeti ogromna više stotina miliona vrijedna šteta”, tvrdi Miličković.

Bonus video: