Pireus banka traži prodaju Jadranskog sajma?

Londonska filijala grčke banke obavijestila firme Duška Kneževića da je istekao rok da plate milionski kredit. Nekretnine blokirao Viši sud na zahtjev SDT, Opština upisala hipoteku zbog neplaćanja poreza
4721 pregleda 6 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Londonska filijala grčke Pireus banke obavijestila je kompanije „Jadranski sajam“, „Expo invest“ i „Expo Budva“, koje kontroliše biznismen koga potražuje Crna Gora Duško Knežević, da je istekao rok da izmire kredit od osam miliona eura koji je uzet prije gotovo 13 godina, i zatražila da se izvrši namirenje.

To piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Banka je 2. decembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala obavještenje o početku namirenja duga na sajamski kompleks u Budvi, pet sajamskih hala i više od deset hiljada kvadrata zemlje ispred Slovenske plaže.

„Upis obavještenje o dospjelosti i početku namirenja potraživanja po ugovoru o hipoteci od 19. januara 2007, ovjerenog u podgoričkom Osnovnom sudu, kao i Aneksom I od 23. marata 2009, ovjerenog u podgoričkom Osnovnom sudu, Aneksom II od 29. avgusta 2011. i Aneksom II od 13. avgusta 2014“, piše u listu nepokretnosti.

Uvidom u katastarsku evidenciju, banka je upisivala hipoteke, a ugovor iz januara 2007. odnosi se na kredit od osam miliona eura.

Kako piše u Zakonu o hipoteci povjerilac, u ovom slučaju banka, je dužan da obavijesti u pisanoj formi dužnika da je istekao rok za izvršenje obaveze i da, ukoliko se obaveza ne izvrši u roku od 15 dana od dana upisa obavještenja, ima namjeru da pokrene postupak namirenja u skladu sa ugovorom i zakonom.

novac
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Zakon propisuje da se obavještenje o početku namirenja mora upisati kod organa kod koga je hipoteka upisana, a u ovom slučaju je to Uprava za nekretnine.

„Ako obaveza iz ugovora koji je obezbijeđen hipotekom nije izvršena u roku od 15 dana od dana dostave obavještenja o početku namirenja hipotekarnom dužniku, povjerilac se može namiriti vansudskom prodajom ili sudskom prodajom nepokretnosti”.

Viši sud je te nekretnine blokirao na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva za imovinu svih firmi čiji je Knežević stvarni ili “skriveni” vlasnik i donio privremenu mjeru zabrane korišćenja i raspolaganja. Takođe, i Opština Budva je upisala hipoteku u više navrata proteklih godina jer Kneževićeve firme nijesu izmirivale obaveze na ime poreza na nepokretnost. Takođe, imovina je i pod restitucijom, jer staromještanske porodice traže da im se vrati zemlja, za koju tvrde da im je oteta.

Na spisku kompanija za koje Viši sud donio privremenu mjeru našle su se i Kneževićev “Jadranski sajam”, “Expo invest“ i “Expo Budva” na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks u Budvi.

Specijalno tužilaštvo otvorilo je više istraga, kao i podiglo optužnicu protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica nalazi se mjesecima u Londonu, odakle optužuje aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Od tima Milivoja Katnića, Knežević je označen kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Osim imovinom na Jadranskom sajmu Kneževiću je zabranjeno upravljanje imanjima u Zeti (Mojanovići i Mahala), koja su upisana na njegovo ime, kao i stanom na Svetom Stefanu i stanom u Podgorici.

Zabrana je stavljena i na upravljanje imovinom “Atlas Grupe” u Podgorici, gdje posjeduju jednu parcelu, privremeno su blokirane i nepokretnosti budvanske kompanije “Mogren Hill” - dvije zgrade u Budvi, kompanije “Atlas Hotels Group”, koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru. Takođe su blokirani hotel, restoran, zgrade i parcele te kompanije u Sutomoru. Barskoj kompaniji je zabranjeno i upravljanje sa dva poslovna prostora na Svetom Stefanu, parcelama i zgradama u Petrovcu i Golubovcima. Takođe je blokiran dio imovine barskog hotela “Princes”, čiji je vlasnik “Atlas Hotels Group”.

U Budvi su blokirane su dvije parcele kompanije “Mogren Garden”. Sud je zabranio i upravljanje imovinom podgoričke kompanije “Montenegroberza”, koja posjeduje dva poslovna prostora u Podgorici, kao i upravljanje sa dva poslovna prostora kompanije “CG Broker - Diler”. Takođe je blokirano upravljanje poslovnim prostorom u Podgorici, koji je vlasništvo kompanije “Montenegro Holding Investment”.

Blokirana je i sva imovina kompanije “Atlas Invest”, koja posjeduje brojne stanove, poslovne prostore, zgrade i parcele na Svetom Stefanu, u Budvi, Bečićima, Baru, Podgorici i Kolašinu.

I podgoričkoj kompaniji “Attika Land” privremeno je zabranjeno upravljanje zgradom i brojnim parcelama u Budvi.

IZ SDT-a su tražili da se zabrani i upravljanje imovinom Opšte bolnice “Meljine” u Herceg Novom, ali i kompanije “Montenegro-Express Group” koja upravlja tom ustanovom. Ta kompanija ne može upravljati poslovnim prostorom u Podgorici, kao i stanovima, poslovnim prostorima, zgradama i parcelama u Budvi.

Privremeno je Kneževiću zabranjeno upravljanje akcijama ili udjelom (“otuđenje ili opterećenje”), koji su upisani na crnogorske i ofšor kompanije, u kojima je stvarni ili skriveni vlasnik.

Banka i Milu Đukanoviću dala milionski kredit

Londonska filijala Pireus banke odobrila je te 2007. i milionski kredit firmi aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, za koji je depozit založio lično Knežević.

Kako je ranije CIN objavio, Knežević je položio i milion i po depozita, kao keš kolateral, za kredit koji je Đukanović dobio u Londonu 2007. godine.

„Preko tog kredita aktuelni crnogorski predsjednik kasnije je legalizovao svoj prvi milion. I Đukanović i predstavnici crnogorskih institucija krili su da je garancija za taj kredit dobijena od Kneževića. Pošto je nakratko napustio državne funkcije i odlučio da se bavi biznisom, Đukanović je 11. jula 2007. godine, na ime svoje firme Capital Invest, dobio kredit od milion i po eura i to od londonske filijale grčke Pireus banke. Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića Comsel Limited sa Kipra, koja je za taj aranžman kao kolateral položila keš depozit od milion i po eura“, objavio je ranije CIN.

Bonus video: