PREMIJER NA PROSLAVI 10 GODINA RADA IRF

Marković: Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, CG je jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope

Predsjednik Vlade je rekao da priliv stranih direktnih investicija u protekle tri godine iznosi više od 2,2 milijarde eura, dok su u posljednjih godinu i po one iznosile preko 1,3 milijarde eura
1920 pregleda 14 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas da svjedočimo odličnim rezultatima ekonomske politike Vlade koju su podržali privrednici i poslodavci, te da ti rezultati i bilansi predstavljaju obilježje država stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Mi danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava", saopštio je Marković na proslavi desetogodišnjice rada Investiciono razvojnog fonda (IRF) Crne Gore.

On je dodao da priliv stranih direktnih investicija u protekle tri godine iznosi više od 2,2 milijarde eura, dok su u posljednjih godinu i po one iznosile preko 1,3 milijarde eura.

"Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljene ekonomske politike koju vodimo. A ovakvi bilansi stranih investicija obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta. Pored toga, danas je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope, sa prosječnom stopom od 4,9% u prethodne dvije godine. Paralelno, otvoreno je gotovo 30.000 novih radnih mjesta. Sve to je zajednički rezultat svih vas koji ste ovdje i Investiciono-razvojnog fonda, čijem cjelokupnom timu na čelu sa predsjednikom odbora direktora, čestitam na izuzetnom uspjehu", kazao je Marković.

On je kazao da je Vlada Crne Gore u protekle tri godine predložila donošenje i izmjene više od 200 zakonskih rješenja koja su imala za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u različitim segmentima ekonomskog života, te da je samo donošenjem Zakona o administrativnim taksama i Zakona o lokalnim komunalnim taksama ukinuto 49 taksi i smanjenje 72 takse.

"Od stupanja na snagu Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, poreski dug preduzećima iz realnog sektora reprogramiran je u ukupnom iznosu od 137 miliona eura. Plasirana milijarda eura za 10 godina je snažna finansijska podrška i za mnogo veće i razvijenije ekonomije od crnogorske. Od tog novca, u prethodne tri godine, plasirano je 600 miliona eura. U turizam i ugostiteljstvo - preko 140 miliona eura, a u projekte namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane oko 90 miliona. Sa 120 miliona eura za podršku likvidnosti, i preko 210 miliona eura po osnovu faktoring aranžmana, pomogli smo očuvanju proizvodnje gotovo 400 malih proizvođača. Izdvajam još jedan segment poslovanja IRF-a, a to je kreiranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih kroz koji je podržano preko 12.000 radnih mjesta. Riječju, gotovo sve naše politike imale su odraz kroz aktivnosti Investiciono-razvojnog fonda", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da je Vlada više od 190 miliona eura opredijelila za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

"Želim da budem jasan, snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće. Zbog toga i IRF treba da kreira što više linija i kreditnih modela kako bi nesporne resurse sjevera stavili u funkciju sveukupnog razvoja cijele zemlje", rekao je Marković.

Preporučujemo za Vas