Vukčević: IRF plasirao prvu milijardu eura u crnogorsku privredu

IRF je u manje razvijene opštine uložio blizu 400 miliona eura, a vodio je računa i o turizmu, poljoprivredi, proizvodni hrane, drvopreradi i obnovljivim izvorima energije
1844 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Saša Matić
Zoran Vukčević, Foto: Saša Matić

Investiciono razvojni fond (IRF) je za prethodnih deset godina postojanja ostvario izuzetan rezultat i plasirao prvu milijardu eura u crnogorsku privredu, saopštio je predsjednik Odbora direktora, Zoran Vukčević, i najavio nove instrumente finansijske podrške u narednom periodu.

„Danas proslavljamo deset godina od osnivanja IRF-a, koji je postigao izuzetan rezultat. Plasirana je prva milijarda eura. To govori o kontiuitetu našeg uspješnog i posvećenog poslovanja“, rekao je Vukčević na svečanosti u podrumu Šipčanik, kojom je obilježena decenija rada.

On je dodao da su u IRF-u ponosni i zadovoljni znajući da su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za rast i razvoj crnogorske ekonomije, koji se ogleda i u preko 16 hiljada otvorenih novih i očuvanju postojećih radnih mjesta.

„Kroz razvoj preduzetništva, podrškom posebnim ciljnim grupama kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprovrdni proizvođači, zanatlije i klasterska proizvodnja, IRF je plasirao preko 60 miliona u proteklih deset godina“, dodao je Vukčević.

IRF je, prema njegovim riječima, u prethodnom decenijskom periodu posebnu pažnju posvetio postojećim preduzećima sa ciljem da mikro preduzeća prerastu u mala, mala u srednja, a srednja u velika.

„To smo radili kroz ulaganje u prioritetne sektore, podsticaj konkurentnosti i diverzifikaciju crnogorske ekonomije. Za ove namjene plasirano je 644 miliona eura. Kroz podršku greenfield i brownfield investicijama podržali smo 14 projekata u ukupnom iznosu od 32,5 miliona eura“, precizirao je Vukčević.

IRF je u manje razvijene opštine uložio blizu 400 miliona eura, a vodio je računa i o turizmu, poljoprivredi, proizvodni hrane, drvopreradi i obnovljivim izvorima energije.

„IRF je speman za nove izazove i nove instrumenete finansisjke podrške. Sada je prilika da predstavimo novi proizvod, a to je garantni fond, odnosno garantne šeme. Ovaj instrument se realizuje uz podršku Evropskog investionog fonda u ukupnom iznosu od 80 miliona eura“, naveo je Vukčević.

Premijer Duško Marković poručio je da danas svi svjedoče odličnim rezultatima ekonomske politike Vlade koju su podržali privrednici i poslodavci i da ti rezultati i bilansi predstavljaju obilježje država stabilnosti, poslovne sigurnosti i podsticajnog biznis ambijenta.

„Mi danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike“, poručio je Marković.

Takvo opredjeljenje je, kako je dodao, snažno podržao i IRF koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava.

Marković je rekao da priliv stranih direktnih investicija u prethodne tri godine iznosi više od 2,2 milijarde eura, dok su u posljednjih godinu i po one iznosile preko 1,3 milijarde eura.

„Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljene ekonomske politike koju vodimo. A ovakvi bilansi stranih investicija obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je Vlada u prethodne tri godine predložila donošenje i izmjene više od 200 zakonskih rješenja koja su imala za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u različitim segmentima ekonomskog života.

„Od stupanja na snagu Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, poreski dug preduzećima iz realnog sektora reprogramiran je u ukupnom iznosu od 137 miliona eura. Plasirana milijarda eura za deset godina je snažna finansijska podrška i za mnogo veće i razvijenije ekonomije od crnogorske. Od tog novca, u prethodne tri godine, plasirano je 600 miliona eura“, precizirao je Marković.

On je poručio da je Vlada više od 190 miliona eura opredijelila za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

„Želim da budem jasan, snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće. Zbog toga i IRF treba da kreira što više linija i kreditnih modela kako bi nesporne resurse sjevera stavili u funkciju sveukupnog razvoja cijele zemlje“, zaključio je Marković.

Na svečanosti su svoja iskustva u saradnji sa IRF-om i realizaciji kreditne podrške predstavili predstavnici preduzeća iz različitih sektora crnogorske privrede.