Od kineskog kredita za autoput uzeli 484 miliona

MANS navodi da je prema zvaničnim podacima u toku ove godine na izgradnji autoputa bilo angažovano 1,7 hiljada kineskih radnika i oko 900 domaćih radnika koje su uglavnom zapošljavali podizvođači
14018 pregleda 4 komentar(a)
Auto put (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Auto put (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2019. 18:58h

Od početka izgradnje prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, pa do kraja juna ove godine povučeno je oko 484 miliona eura odobrenog kredita od kineske Eksim banke, podaci su nevladine organizacije MANS koja je prezentovala danas novinarima treći izvještaj o izgradnji auto-puta Bar-Boljare u kome je navedena rekapitulacija događaja od početka izgradnje priorietne dionice od Smokovca do Mateševa od 2015. godine.

Prema podacima iz izvještaja ukupne državne subvencije od početka izgradnje autouta do sredine 2019. godine iznose više od 160 miliona eura bez vrijednosti građevinskog kamena,a taj podataka ne uključuje poreze i doprinose na zarade koje se isplaćuju u Kini.

MANS navodi da je prema zvaničnim podacima u toku ove godine na izgradnji autoputa bilo angažovano 1,7 hiljada kineskih radnika i oko 900 domaćih radnika koje su uglavnom zapošljavali podizvođači.

"Broj zaposlenih na ovom projektu iz Crne Gore je vjerovatno i manji, jer nije poznato koliko radnika iz zemalja u okruženju su angažovali podizvođači. Izgradnja autoputa je dovela do devastacije rijeke Tare koja je pod međunarodnom zaštitom, a mnogi podaci o oizgradnji su proglašeni tajnim" navodi MANS u izvještaju.

Predstavnik MANS -a Lazar Grdinić je kazao da je činjenica da je Ministarstvo saobraćaja na čelu sa sadašnjim predsjednikom skupštine, a tada ministrom saobraćaja Ivanom Brajovićem zaboravilo da u ugovor uključi petlju Smokovac koja je jedina poveznica građana Podgorice i da to, uz druge zaboravljene radove košta za sada 100 miliona eura.

“Za svo vrijeme devastacije Tare mi imamo cifru manje od 20 hiljada, 19 i 100 eura za taj stepen devastacije Tare, a jedna kazna za ugostiteljski objekat gdje se primijeti pušenje je maksimalna kazna 20 hiljada. To je najbolji pokazatelj koliko je država ozbiljno shvatila inspekcijski nadzor u kontekstu autoputa” kazao je Aleksandar Perović iz OZON-a, dok je izvršna direktorica NVO Green home Nataša Kovačević uputila apel premijeru Dušku Markoviću kao koordinatoru MORT-a da hitno sačini multidisciplinarnu radnu grupu koja če da uradi adekvatan Aakcioni plan za sanaciju tog prostora.

Bonus video: