Marković: Koncesija aerodroma donosi neslućenu dobit

Po aktuelnim propisima, Vlada je dužna da polovinu svih prihoda dobijenih od davanja u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici ustupi opštinama na čijoj se teritoriji nalaze vazdušne luke, što znači da bi Tivat trebalo da dogodine dobije najmanje 25 miliona eura samo od uplate koncesionog avansa
4020 pregleda 24 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada CG
Duško Marković, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 16.12.2019. 16:08h

Premijer Crne Gore, Duško Marković je kazao prilikom posjete Tivtu da je sa domaćinima razgovarao i o predstojećem davanju aerodroma u Tivtu i Podgorici u 30-togodišnju koncesiju, ističući da je riječ „o razvojnom projektu sa velikim potencijalom ne samo za crnogorski turizam već i cijelu ekonomiju“.

Vlada očekuje da joj zakupac aerodroma uplati minumum 100 miliona eura koncesionog avansa, da najmanje 10 odsto učešća u godišnjim prihodima vazdušnih luka kao varijabilni dio koncesione naknade, te realizuje investicije od najmanje 200 miliona eura u unapređenja kapaciteta aerodroma. Na pretkvalifikacioni tender koji je završen prije petnaestak dana, stiglo je sedam ponuda zainteresovanih kompnaija i konzorcijuma iz Irske, Turske, Indije, Južne Koreje i Luksemburga.

„Ovaj projekat (koncesije aerodroma) ako uspije, daće neviđene benefite za rast naše ekonomije, nova radna mjesta i nove prihode. Prirodno, od toga će Opština Tivat ovdje imati najviše benefita. Uvjeruio sam ih da ovdje nema rizika sa tom investicijom, ne samo sa aspekta razvoja i unapređenja infrastrukjture, nego i povećanja broja radnih mjesta na aerodromu.“- istakao je premijer dodajući da će sve to donijeti i nove bužetske prihode Tivtu „koji će značajno osnažiti lokalne finasije i potpomoći daljoj realizaciji ovako zahtjevnih investicija u lokalnu infrastrukturu i društvenu nadgradnju“.

„Nema dileme da će Tivat i sa tom investicijom zadržati ovaj nivo prepoznatljivosti i da će imati ukupno jdnu od najboljih ekonomskih ponuda na prostoru Crne Gore.“- poručio je Marković.

Po aktuelnim propisima, Vlada je dužna da polovinu svih prihoda dobijenih od davanja u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici ustupi opštinama na čijoj se teritoriji nalaze vazdušne luke, što znači da bi Tivat trebalo da dogodine dobije najmanje 25 miliona eura samo od uplate koncesionog avansa.

Bonus video: