Odložena rasprava o zakonu o MA: Ministarstvo nije dostavilo biznis plan

Nova sjednica odbora o zakonu kojim se Montenegro erlajns spašava sa novih 155 miliona eura zakazana je za sjutra, a Ministarstvo danas treba da pošalje dokumenta i analize
3000 pregleda 5 komentar(a)
Sa ranije sjednice odbora, Foto: Savo Prelević
Sa ranije sjednice odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2019. 14:10h

Odložena je rasprava o zakonu o Montenegro erlajnsu na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, jer Ministarstvo saobraćaja poslanicima nije dostavilo biznis plan na osnovu kojeg je zaključeno da je za novo spasavanje avio kompanije potrebno još 155 miliona eura.

Sjednica se nastavlja sjutra, a ministarstvo danas do kraja dana treba poslanicima da dostavi traženi dokument.

Ministar Osman Nurković je kazao da mora tražiti saglasnost konsultanta da bi poslanicima dao te analize.

Biznis plan tražili su poslanici Raško Konjević (SDP), Srđan Milić (SNP) i Boris Mugoša (SD).

Konjević je na početku pitao ministra da li imaju biznis plan, na što je Nurković odgovorio potvrdno.

"Ako imate biznis plan molim da nam se dostavi kako bi uopšte mogli da raspravljamo o vašem predlogu da još 155 miliona eura potrošimo na novo spašavanje MA. Mislim da nije problem da nam ga dostavite danas, a da se sjednica odloži za sjutra", kazao je Konjević.

Milić je kazao da se ne može ozbiljno raspravljati o zakonu kojim se Montenegro erlajnsu dodijeljuje još 155 miliona eura ako nemaju biznis plan.

"Dostavite na biznis plan na osnovu kojeg ste pripremili ovaj program spašavanja kako ne bi bilo, kako vi kažete malicioznih i komentara neupućeni", kazao je Milić ministru aludirajući na izjave Nurkovića u kojima sve kritike predloga naziva malicioznih a kritičare neupućenim.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić tada je kazao da ne vidi razlog da se traži biznis plan ako su tu predstavnici ministarstva i kompanije koji mogu odgovoriti na pitanja.

Nurković je, ne pominjući više termin biznis plan, kazao da imaju analize konsultanta i drugu obimnu dokumentaciju na osnovu koje su donijeli odluku o podršci kompaniji sa 155 miliona eura, ali da nije siguran da li ih može dostaviti poslanicima dok ne dobije saglasnost konsultanta.

Milić je kazao da ne bi smjelo da bude tog dokumenta koji je tajan za poslanike a ako je ugrožena nečija bezbjednost može se organizovati i zatvorena sjednica.

I poslanik SD Boris Mugoša je rekao da bi bilo potrebno da poslanici imaju taj dokument jer se odlučuje o ozbiljnim sumama i projektima.

Konjević je kazao Nurkoviću da ako su Vladi dostavili dokumenta mogu i poslanicima.

Nakon što su ova tri poslanika nastavili da insistiraju da se sjednica odloži dok ne dobiju dokument, Sekulić je pristao da je odloži i da zatraži od Ministarstva da odboru tokom dana dostave tražena dokumenta.

Bonus video: