Fiskalizaciju opet odlažu pritisci ili tender za softver

Zakon najavljivan kao dio borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza
1844 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice odbora za ekonomiju, Foto: Igor Sljivancanin, Igor Sljivancanin
Sa sjednice odbora za ekonomiju, Foto: Igor Sljivancanin, Igor Sljivancanin

Primjena zakona o elektronskoj fiskalizaciji odlaže se za 1. januar 2021. godine, ali iz Ministarstva finansija poslanicima nijesu mogli da preciziraju da li će to negativno uticati na projekcije o očekivanoj povećanoj naplati poreza u narednoj godini.

Pomoćnica ministra finansija Biljana Peranović, kazala je danas na odboru za ekonomiju da se primjena zakona, koji je usvojen u julu ove godine i koji je trebao da zaživi 1. januara naredne godine, odlaže jer nije završena nabavka softvera niti su pripremljena podzakonska akta.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da je ovaj zakon najavljen još 2017. godine i da je njegova primjena prvo bila najavljena za početak 2019. godine.

"U julu ove godine ste ste nam tražili šest mjeseci uz obećanje da će sve biti spremno. Sada tražite još godinu. Moramo imati valjano obrazloženje jer postoje sumnje da se iz poslovnih krugova vrši pritisak na odlaganje zakona", kazao je Konjević navodeći da se sa ovim odlaganjima napravila ozbiljna šteta.

Peranović je navela da softver još nije nabavljen, kao i da su zbog tehničke primjene zakona ocjenili da je najbolje da se on počne primjenjivati od 1. januara a ne u drogom periodu godine.

Poslanik Boris Mugoša kazao je da nije dobro što se uvođenje ove mjere u borbi protiv sive ekonomije i izbjegavanja plaćanja poreze ponovo odlaže i što Ministarstvo nije prihvatilo ranije predloge odbora.

Ana Nikolić iz DPS-a kazala je da su kritike kolega opravdane i izrazila zabrinutos da bi naplata poreza mogla biti manja od očekivane u narednoj godini, jer se očekivalo smanjenje sivih tokova novca upravo zbog ovog zakona.

Srđan Milić iz SNP-a kazao je da je Crna Gora raj za one koji neplaćaju porez i da ne postoji iskrena borba država protiv evazije poreza.

Bonus video: