Simović: U poljoprivredi ostvareni ohrabrujući rezultati

Simović je objasnio da je ta podrška usmjerena ka malim proizvođačima i proširen obuhvat njenih korisnika, obezbjeđujući dodatne stimulanse za mlade proizvođače, što je bilo istovremeno i prilagođavanje evropskom modelu podrške
727 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Vlada CG
Milutin Simović, Foto: Vlada CG

Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva prošle godine je zabilježio stopu rasta bruto vrijednosti proizvodnje od 6,7 odsto, a ohrabrujući rezultati u prethodne tri godine ulivaju optimizam i obavezuju na dalji zajednički rad, saopštio je resorni ministar, Milutin Simović.

On je, povodom predstavljanja rezultata rada Ministarstva u prethodne tri godine, kazao da su u tom sektoru pokrenute nove mjere, koje su bile izraz uvažavanja specifičnosti crnogorskog poljoprivrednog sektora i veličine gazdinstava i farmi.

Simović je objasnio da je ta podrška usmjerena ka malim proizvođačima i proširen obuhvat njenih korisnika, obezbjeđujući dodatne stimulanse za mlade proizvođače, što je bilo istovremeno i prilagođavanje evropskom modelu podrške.

„Kroz programe bespovratne podrške od 50 do 70 odsto, u protekle tri godine podržali smo nabavku preko pet hiljada komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju, oko 12 hiljada komada opreme za preradu i izgradnju i rekonstrukcija oko 40 hiljada metara kvadratnih prostora za primarnu proizvodnju i preradu“, naveo je Simović.

On je dodao da je podržana i nabavka oko pet hiljada grla krupne i sitne stoke i oko tri miliona komada sadnog materijala, a zasnovano je preko 350 hektara novih zasada u vinogradarstvu i voćarstvu.

„U prethodne tri godine isplaćeno je preko 3,6 miliona eura direktne podrške za biljnu proizvodnju za oko 15 hiljada proizvođača. Proširen je obuhvat korisnika premija u stočarstvu, a ove godine je podršku ostvarilo preko 5,2 hiljade farmera“, saopštio je Simović.

U prethodnom trogodišnjem periodu isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mlijeka, a procjenjuje se da će do kraja godine mljekare otkupiti oko 28 miliona ili preko 80 miliona litara u posljednje tri godine.

„Zbog povećanja premija za kvalitet i povećanog učešća mlijeka EU kvaliteta, njegovim proizvođačima će ove godine biti isplaćeno skoro dva miliona eura, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Simović.

On je naveo da je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu, koja je uvedena prije dvije godine, ove godine imala trend rasta broja korisnika i količina mlijeka prerađenog na gazdinstvima. Podrškom je obuhvaćeno 1,53 hiljada korisnika koji su preradili 31 milion litara mlijeka i proizveli 3,6 hiljada tona raznih mlječnih proizvoda.

„O značaju te mjere najbolje govori podatak da je za dvije godine broj korisnika povećan sa 278 na 1,53 hiljade, da su sva ta gazdinstva uvedena u sistem bezbjednosti hrane i da su dobijeni podaci o načinu plasmana preko 3,6 hiljada tona sira i kajmaka“, saopštio je Simović.

On je kazao da je u protekle tri godine za podršku pčelarstvu opredijeljeno preko 800 hiljada eura, a u ovoj godini oko 370 hiljada. Nastavljena je podrška mladim pčelarima početnicima, a 311 mladih dobilo je 1,12 hiljada pčelinjih društava.

„Nastavljamo sa brigom o penzionerima i proizvođačima pa smo i ove godine otkupili preko 12 hiljada jagnjadi koje su penzioneri dobili po povlašćenim cijenama“, rekao je Simović.

On je dodao da raste broj osiguranja od štete na usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, kao i da je nastavljen program sufinansiranja premije osiguranja u iznosu do 50 odsto polise osiguranja.

Dobri rezultati su ostvareni i u politici kvaliteta, tako da crnogorski proizvođači sve više prepoznaju interes da se udružuju i svoje specifične i autohtone proizvode učine prepoznatljivijim na tržištu, kroz zaštitu naziva.

Simović je podsjetio da je do sada zaštićeno sedam naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, među kojima su Njeguški pršut, Crnogorski pršut, Crnogorski goveđi pršut, Crnogorska stelja, Pljevaljski sir, Durmitorski skorup i Kolašinski lisnati sir.

On je saopštio da se nastavlja trend rasta broja proizvođača u organskoj proizvodnji, kao i da je u ovoj godini registrovano 400 proizvođača, 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Ministarstvo je, prema riječima Simovića, u prethodne tri godine podržalo 173 projekta nevladinih organizacija u iznosu od preko 1,2 miliona eura.

„Nastavićemo da jačamo partnersku saradnju sa civilnom sektorom na projektnom principu, uvažavajući sektorske potrebe i prioritete i težeći distribuciji sredstava ka svim regionima“, poručio je Simović.

On je podsjetio da je prije dvije godine pokrenut program podrške mladim farmerima, u okviru kojeg su podržana 143 mlada farmera sa po deset hiljada eura bespovratnih sredstava.

„Posebno raduje činjenica da je 70 odsto korisnika te podrške sa sjevera Crne Gore“, naveo je Simović.

On je kazao da se posvećeno radilo i na unapređenju infrastrukture, u okviru čega je podržano preko 150 projekata lokalne infrastrukture u saradnji sa opštinama, mjesnim zajednicama, udruženjima, poljoprivrednim proizvođačima. U tu svrhu uloženo je oko 2,2 miliona eura.

U prethodne dvije godine intenzivirana je realizacija projekta koji sprovodi Vlada sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), ukupne vrijednosti 13,6 miliona eura. Izgrađeno je 55 dionica asfaltnih ruralnih puteva u sedam crnogorskih opština - Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Petnjica, Žabljak i Šavnik, ukupne dužine oko 39 kilometara i vrijednosti preko 2,6 miliona eura, kao i 26 projekata za vodosnadbijevanja ukupno vrijednih milion eura.

„Uspješno realizujemo projekat MIDAS sa Svjetskom bankom. Realizacijom toga projekta vrijednog 30 miliona eura unaprijedićemo sistem bezbjednosti hrane i sektor ribarstva“, naveo je Simović.

On je najavio nastavak jačanja poljoprivrede kroz podršku diverzifikaciji i sistemima direktnih plaćanja, otkupnim centrima i unapređenju brojnih registara i informacionih sistema.

Kroz IPARD like programe su, prema riječima Simovića, realizovana 424 projekta ukupne vrijednosti investicija preko 19 miliona eura za koje su korisnici ostvarili bespovratnu podršku od blizu devet miliona. Tim programom je podržano 347 projekata za unapređenje primarne proizvodnje, a za unapređenje prerađivačkog sektora 77 projekata.

Simović je saopštio da su u okviru velikog IPARD-a značajne aktivnosti i investicije realizovane kroz dva javna poziva, za podršku preradi i primarnoj proizvodnji.

„Za podršku preradi realizuje se 19 ugovora ukupne investicije od 11,9 miliona eura, a očekivana bespovratna podrška je 4,9 miliona. Određen broj investicija je već završen, a ostale su u punom zamahu“, objasnio je Simović.

On smatra da će se realizacijom tih investicija osigurati 766 postojećih radnih mjesta, otvoriti oko 85 novih i obezbijediti plasman za oko sedam hiljada kooperanata.

Simović je naveo da je za podršku primarnoj proizvodnji potpisano 245 ugovora ukupne vrijednosti investicija od preko 17 miliona eura i očekivanom podrškom od preko 9,5 miliona. Tim investicijama osiguraće se 415 radnih mjesta i otvoriti 199 novih.

On je najavio da će u prvom kvartalu naredne godine biti objavljen novi javni poziv za primarnu proizvodnju. Ministarstvo je, prema riječima Simovića, u završnim procedurama za dobijanje akreditacije za mjeru diverzifikacije aktivnosti u ruralnim područjima i do sredine naredne godine će objaviti prvi javni poziv i za tu mjeru.

„Dakle, samo kroz IPARD program u ovoj godini se realizuju 264 ugovora ukupne vrijednosti preko 28 miliona eura uz očekivanu bespovratnu podršku 14,4 miliona eura“, rekao je Simović.

Bonus video: